NA SKUPU G20

Kina poručila: ‘Treba ukinuti ekonomske sankcije Afganistanu, na rubu su propasti i gladi‘

Kineski predsjednik zatražio je od ‘relevantnih aktera‘ u Afganistanu da iskorijene terorizam i obećao im pomoć
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi
 Tang Chhin Sothy/AFP

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u srijedu je poručio da što prije treba ukinuti razne jednostrane sankcije ili ograničenja Afganistanu .

Ekonomske sankcije za Afganistan se trebaju okončati, reklo je kinesko ministarstvo vanjskh poslova u izjavi navodeći poruku Wanga s virtulanog skupa ministra vanjskih poslova skupine G20.

Afganistanske monetarne pričuve u inozemstvu su nacionalna imovina koja pripada narodu te zemlje i treba ih koristiti afganistanski narod, i ne trebaju se koristiti kao sredstvo u vršenju pritiska na Afganistan, rekao je čelnik kineske diplomacije.

Afganistan je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva otkako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle.

Kineski predsjednik Xi Jinping prošlog je tjedna zatražio od "relevantnih aktera" u Afganistanu da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji te inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je Xi na sastanku lidera Šangajske organizacije za suradnju, objavila je Xinhua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2021 08:44