KLIMATSKI PLANOVI

Kina predala UN-u ažurirane nacionalno utvrđene doprinose o borbi protiv klimatskih promjena

Peking je formalizirao obećanje o povećanju udjela nefosilnih goriva u primarnoj potrošnji energije na 25 posto do 2030.
Peking/panorama
 Bian peng/Imaginechina/Imaginechina via AFP

Kina je predala ažurirane nacionalno utvrđene doprinose (NDC) o borbi protiv klimatskih promjena, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda u četvrtak, formalno povećavši svoja obećanja o redukciji emisije štetnih plinova, no ne ponudivši ništa novo uoči konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu.

Dokumenti objavljeni na stranici Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC) pokazuju da Kina planira vrhunac emisije stakleničkih plinova prije 2030. i da će do 2060. imati nultu emisiju. To odgovara ranijim obećanjima Xija Jinpinga, predsjednika Kine koja ispušta najviše štetnih plinova na svijetu.

Peking je formalizirao obećanje o povećanju udjela nefosilnih goriva u primarnoj potrošnji energije na 25 posto do 2030., što je rast od 20 posto u odnosu na ranije. Kina će povećati i energetske kapacitete iz vjetra i solarne energije na više od 1,2 gigavata.

NDC-jevi su neobvezujući nacionalni klimatski planovi koji se moraju redovito prijavljivati UN-u u sklopu Pariškog sporazuma iz 2015. godine. Od država se očekuje da "budu ambicioznije“ ako mogu.

Dio stručnjaka je stoga očekivao više od Kine, uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja u nedjelju počinje u Glasgowu pod predsjedanjem Ujedinjenog Kraljevstva.

Li Shuo iz kineskog Greenpeacea kazao je da izostanak novih obećanja Pekinga "baca sjenu na globalnu borbu protiv klimatskih promjena“.

"U pogledu unutarnjih ekonomskih nesigurnosti, Kina djeluje neodlučno u postavljanju snažnijih ciljeva i propustila je priliku da pokaže ambiciju“, istaknuo je Li.

Europski parlament je u nedavnoj rezoluciji o odnosima sa SAD-om upozorio da sav angažman zapadnih zemalja u borbi protiv klimatskih promjena neće imati smisla ako se tome neće pridružiti Kina, koja je u protekla tri desetljeća utrostručila svoje emisije stakleničkih plinova, na ukupno 27 posto svjetskih emisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:55