INTERNI DOKUMENT

Kina priprema zabranu video igrica s feminiziranim muškarcima i homoseksualnim vezama

Ako regulatori ne mogu odmah reći kojeg je spola lik, on će biti smatran problematičnim, kaže se u memorandumu.
 Greg Baker/AFP

Kina bi mogla zabraniti video igrice koje ne promiču "ispravne vrijednosti" i "točno razumijevanje" povijesti i kulture zemlje, pokazuje interni dokument.

To uključuje zabranu "feminiziranih muškaraca", promidžbe istospolnih veza i predstavljanja likova koji nemaju jasni spol.

Dokument na koji se poziva agencija dpa donesen je na sastanku kineskog saveza za video igrice, koji djeluje uz potporu države. U dokument je uvid imao list South China Morning Post, a potvrdilo ga je nekoliko ljudi upoznatih s tim pitanjem.

U njemu se govori o novim planovima Pekinga da regulira industriju video igara te se daju naputci programerima kako proizvesti sadržaj koji će u budućnosti dobiti dozvolu za prodaju.

Programerima se kaže da trebaju shvatiti industriju video igara kao novi oblik umjetnosti, koji više nije samo obična apolitična zabava.

“Ako regulatori ne mogu odmah reći kojeg je spola lik, on će biti smatran problematičnim i dići će se crvena zastava", kaže se u memorandumu.

Muški likovi koji nose žensku odjeću također će se smatrati problematičnima.

Peking naglašava i da zapleti video igara ne smiju imati "zamagljene moralne granice", a igrači ne smiju imati izbor biti loši ili dobri.

Regulatori će posebnu pažnju obratiti na igre koje “iskrivljuju činjenice ili namjerno provociraju kontroverze".

"Povijesne ličnosti s ustaljenim narativom ne smiju se preoblikovati", dodaje memorandum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 17:21