KONTROLA NAD VIRUSOM

Kina proglasila odlučujuću pobjedu nad covidom-19, tvrde kako imaju najnižu stopu smrtnosti u svijetu

Čelnici su ipak upozorili da se, iako se epidemiološka situacija u Kini poboljšava, virus i dalje širi globalno te nastavlja mutirati
 Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via AFP

Najviši kineski čelnici proglasili su "odlučujuću pobjedu" nad covidom-19, rekavši da su njihovi napori doveli do toga da je više od 200 milijuna ljudi dobilo liječničku pomoć i da imaju najnižu stopu smrtnosti u svijetu.

"Uz stalne napore da se optimiziraju mjere prevencije i kontrole covida-19 od studenoga 2022., kineski odgovor na covid-19 napravio je glatku tranziciju u relativno kratkom vremenu", primijetio je Stalni odbor kineskog Politbiroa (PSC) na sastanku održanom u četvrtak.

"Postignuta je velika odlučujuća pobjeda u prevenciji i kontroli epidemije", dodaju.

Gotovo 800.000 teških slučajeva dobilo je odgovarajuće liječenje, ali čelnici su upozorili da se, iako se epidemiološka situacija u Kini poboljšava, virus i dalje širi globalno te nastavlja mutirati, javljaju državni mediji, prenosi Reuters.

Na sastanku je naglašeno da će Kina povećati stopu cijepljenja za starije osobe te ojačati opskrbu i proizvodnju medicinske robe.

PSC, najmoćnije kinesko rukovodeće tijelo, pozvalo je sve lokalne samouprave i odjele da ojačaju sustav medicinskih usluga, navodi se u izvješću Xinhue.

U prosincu je Kina ukinula svoju gotovo trogodišnju strogu politiku nakon prosvjeda protiv vladinih oštrih antivirusnih ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:48