TEŠKE RIJEČI

Kina se obrušila na NATO: ‘Doveli ste napetost između Ukrajine i Rusije do točke pucanja‘

Washington se zaprijetio da će tvrtke dodati na trgovinsku crnu listu ako zaobiđu nova izvozna pravila nametnuta protiv Rusije

Zhao Lijian

 Greg Baker/AFP

Potezi NATO-a predvođeni SAD-om doveli su napetost između Rusije i Ukrajine do 'točke pucanja', izjavio je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Pri redovnom dnevnom obraćanju medijima, pozvao je SAD da ozbiljno shvate zabrinutost Kine i izbjegnu podcjenjivanje njezinih prava ili interesa u rješavanju ukrajinskog pitanja ili u vezama s Rusijom.

Kazao je i kako se Kina protivi bilo kakvim jednostranim sankcijama i ograničenjima od strane SAD-a i naglasio da politika Washingtona prema Ukrajini i Rusiji 'ne bi trebala štetiti pravima i interesima Kine'.

'Kina će poduzeti sve potrebne mjere kako bi rezolutno obranila prava kineskih tvrtki i pojedinaca', rekao je Zhao.

Kineske tvrtke koje se opiru američkim ograničenjima vezanim za izvoz u Rusiju mogle bi biti odsječene od američke opreme i softvera koji su im potrebni za proizvodnju svojih proizvoda, izjavila je ranije za New York Times američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Sjedinjene Države bi mogle u suštini 'zatvoriti' proizvođača čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) ili bilo koju drugu kinesku tvrtku koja se opire američkim sankcijama nastavljajući isporučivati čipove i drugu naprednu tehnologiju Rusiji, rekla je Raimondo.

Washington se također zaprijetio da će tvrtke dodati na trgovinsku crnu listu ako zaobiđu nova izvozna pravila nametnuta protiv Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:09