UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Kina se oglasila o ukrajinskom ratu: ‘Uskoro ćemo predstaviti rješenje za mir!‘

Uživo pratimo najvažnija događanja 360. dana rata u Ukrajini

Ilustracija

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Kina će predstaviti svoju mirovnu inicijativu

Kina je u subotu najavila da će iznijeti mirovnu inicijativu za završetak jednogodišnjeg rata u Ukrajini koja se temelji na dijalogu sukobljenih strana i poštivanju teritorijalnog integriteta.

"Kina neće stajati po strani niti dolijevati ulje na vatru", rekao je šef kineske diplomacije Wang Yi na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu

"Nastavit ćemo pozivati na mir i dijalog", dodao je i najavio da će Peking iznijeti prijedlog političkog rješenja za ukrajinsku krizu na načelima povelje UN-a.

Ne navodeći na koga misli, Wang je rekao da postoje "snage koje ne žele uspjeh pregovora i završetak rata" i da sankcije ne rješavaju sukobe među državama.

"Moramo dati šansu miru", rekao je šef kineske diplomacije. "Predlažem da svi počnu razmišljati staloženo, posebno prijatelji u Europi, o tome što možemo učiniti da zaustavimo ovaj rat", naglasio je.

Kina dosad nije osudila napad Rusije na Ukrajinu, nego je SAD i NATO označila kao krivce za rat koji je počeo ruskom invazijom 24. veljače 2022.


Skupina Wagner pretrpjela više od 30.000 gubitaka u Ukrajini

Ruska plaćenička skupina Wagner je pretrpjela više od 30.000 gubitaka otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, a otprilike 9000 njenih pripadnika poginulo je u borbama, rekla je Bijela kuća u petak.

Sjedinjene Države procjenjuju da zatvorenici čine 90 posto ubijenih pripadnika grupe Wagner od prosinca, rekao je novinarima na brifingu glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Polovica ukupnog broja smrti odnosi se na razdoblje od sredine prosince zbog pojačanja borbi u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, kazao je Kirby, pozivajući se na nedavno deklasificirane obavještajne podatke.

Kirby je istaknuo da je plaćenička skupina ostvarila postupne dobitke unutar i oko Bahmuta proteklih dana, no da im je za to trebalo više mjeseci i došlo je uz "razarajuću cijenu koja nije održiva".

"Moguće je da na koncu uspiju u Bahmutu, no neće im biti od stvarne koristi jer nema pravu stratešku važnost", objasnio je, dodavši da će ukrajinske snage vjerojatno zadržati snažne obrambene položaje diljem Donbasa.

Kirby je novinarima rekao se Wagner i dalje uvelike oslanja na zatvorenike, koji su poslani u sukob bez obuke ili opreme, unatoč nedavnim komentarima Wagnerovog osnivača Evgenija Prigožina da je prestao novačiti zatvorenike za rat u Ukrajini.


Američka vojska kupuje topničko streljivo za gotovo milijardu dolara

Američka vojska je objavila ugovor vrijedan gotovo milijardu dolara za povećanje proizvodnje topničkog streljiva kalibra 155 mm kojim se Ukrajina koristi u velikim količinama.

Vojne tvrtke General Dynamics Ordnance&Tactical Systems i American Ordnance natjecat će se za pojedinačne narudžbe streljiva u okviru ugovora vrijednog 993.7 milijuna dolara, navodi se u priopćenju američke vojske.

Cilj je proizvesti između 12.000 i 20.000 dodatnih topničkih granata na mjesec, dodaje se.

Vijest dolazi pošto je je vojska dvjema drugim tvrtkama dodijelila ugovor od 522 milijuna dolara za kupnju streljiva istog kalibra u okviru Pentagonova mehanizma za pomoć Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. potvrdila je povratak sukoba velesila uz svekoliku uporabu topničkog streljiva.

U studenom je američki dužnosnik rekao da su ruske snage ispaljivale oko 20.000 granata na dan.

Ukrajina je pak ispaljivala između 4.000 i 7.000 granata na dan, što je više nego što zapadni proizvođači oružja mogu proizvesti da bi to mogli pratiti.

Za proizvodnju topničkog streljiva treba dosta vremena a brzo se troši.

Količina streljiva kojim se koriste Ukrajina i Rusija ipak se smanjila od tada zbog dolaska zime i nestašice koju osjećaju obje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:14