POVIJESNI KORAK

Kina se sprema poslati ekipu astronauta na novu svemirsku postaju, među njima će prvi put biti žena

Wang Yaping (41), dio je tročlanog tima koji je krenuo ka Tiangongu, svemirskoj postaji popularno nazivanoj Rajska palača
Kineska astronautica Wang Yaping
 STR/AFP

Kina se sprema poslati ekipu astronauta na novu svemirsku postaju, a među njima će prvi put biti i žena. Prva žena koja će raditi na novoj kineskoj svemirskoj postaji ukrcat će se kad letjelica Shenzhou-13 poleti u orbitu ove subote, piše CNN.

Mnogi ističu kako je ovo veliki korak za astronautkinje, kao i za brzo razvijajući kineski svemirski program.

Wang Yaping (41), dio je tročlanog tima koji je krenuo ka Tiangongu, svemirskoj postaji popularno nazivanoj "Rajska palača", gdje će postati prva Kineskinja u svemiru.

Kina namjerava dovršiti postaju i poslati cijelu ekipu astronauta do prosinca 2022. godine. Mnogi smatraju da je to ambiciozan plan, ali izgledno je da će ga Kina i ostvariti. Prošlog mjeseca troje kineskih astronauta uspješno je odradilo tromjesečnu misiju na postaji.

Ovog puta tim će na postaji ostati 183 dana, što će biti najduži boravak kineskih astronauta u svemiru. Uz nju će biti zapovjednici misije Zhai Zhigang (55) i Ye Guangfu (41).

Njihova letjelica trebala bi poletjeti iz pustinje Gobi na sjeverozapadu Kine u subotu u 12:23 po pekinškom vremenu, objavio je u četvrtak Kineski svemirski program.

Za Wang će to biti druga svemirska misija, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:21