HLADAN TUŠ U LJUBLJANI

Kina ‘servirala‘ Sloveniji osvetu zbog Janšinih riječi, Xi Jinping već povukao prve poteze!

Službeni Peking burno i tvrdo reagira na svaki korak u smjeru podrške odmetnutom otoku

Janez Janša i Xi Jinping

 AFP

Nakon Litve, Kina zbog podrške Tajvanu poduzima trgovinske mjere protiv Slovenije, piše britanski Times. Kina burno i tvrdo reagira na svaki korak u smjeru podrške odmetnutom otoku čije je povlačenje priznanja proteklih godina, zahvaljujući izdašnoj financijskoj pomoći, ishodila od šačice država koje su imale diplomatske odnose s Tajvanom. Međutim, u slučaju obrnutog primjera, snažnijih veza s vladom u Taipeiju, Kina nema milosti.

U slučaju Slovenije Peking je odlučio poništiti ugovore sa slovenskim tvrtkama s kojima posluje te se povući iz dogovora o ulaganju u Sloveniju nakon što je premijer Janez Janša javno govorio o izgradnji boljih veza s Tajvanom. Slovensko-kinesko gospodarsko vijeće u Ljubljani objavilo je da su im novonastale probleme u poslovanju prijavile tvrtke koje surađuju s Kinom te da su mjere slične onima koje je Kina poduzela u Litvi.

Slovenija i Litva su pred Europsku uniju stavile geopolitički test, a Bruxelles zasad snažno odgovara.

Naime, Valdis Dombrovskis, europski šef za trgovinsku politiku, upravo je pokrenuo spor s Kinom kod Svjetske trgovinske organizacije nakon što je europski tim prikupio dokaze da je Kina prošli mjesec "oštro ograničila ili de facto blokirala uvoz i izvoz s Litvom bez upozorenja ili konzultacija".

"Pokretanje postupka pred Svjetskom trgovinskom organizacijom nije korak koji se olako poduzima", rekao je Dombrovskis novinarima. "Međutim, nakon nekoliko uzastopnih propalih pokušaja da se pitanje riješi bilateralnim putem ne vidimo drugog načina. Europska je unija odlučna u želji da djeluje kao jedan i brzo kada je riječ o odlukama koje krše pravila Svjetske trgovinske organizacije i prijete njezinu jedinstvenom tržištu", objavio je Dombrovskis.

image

Valdis Dombrovskis

Eric Piermont/AFP

S druge strane, Peking ističe kako su "optužbe neutemeljene i neujednačene". Kineska je diplomacija upozorila Europsku komisiju da bi "pravna akcija" mogla "oteti" njihove odnose te potencijalno djelovati na ekonomski oporavak u Europskoj uniji, pogotovo u Njemačkoj.

"Problem između Kine i Litve je političke prirode, a ne ekonomske", poručio je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskoga Ministarstva vanjskih poslova. "Podsjećamo EU na oprez zbog litavskog pokušaja da otme kinesko-europske odnose", rekao je Zhao.

Diplomatski problemi se sada, zbog Slovenije, šire. U slučaju Litve spor je počeo odlukom Vilniusa sredinom prošle godine da otvori tajvansko predstavništvo pod tim imenom, umjesto uobičajenog i od Kine prihvaćenog rješenja da se u nazivu uvijek nalazi glavni grad Taipei.

Taj je potez razljutio i izazvao Kinu. Prošli je tjedana Janez Janša za indijsku televiziju izjavio kako se nada da će Slovenija slijediti litavski primjer i razmijeniti predstavničke urede s Tajvanom. Isto tako, Janša je rekao da Ljubljana podržava tajvanski pokušaj da postane član Svjetske zdravstvene organizacije.

image

Janez Janša

Kenzo Tribouillard/AFP

Dosad su Slovenija i Kina njegovale dobre odnose. Slovenija je bila dio projekta kineskog predsjednika Xi Jinpinga "Jedan pojas, jedan put" čiji je cilj gradnja infrastrukture kojom bi se povećao globalni dohvat Kine.

Međutim, Slovenija sada "otvoreno dovodi u pitanje kinesku politiku prema odmetnutom otoku, poznatu pod nazivom "jedna Kina", te "daje opasne izjave vezane uz tajvansku neovisnost". "Šokirani smo i snažno se protivimo", poručio je Zhao.

No, protivi se i Europska komisija. Europski odvjetnici sastavili su dosje kineskih mjera protiv Vilniusa u kojem dokumentiraju kako je Kina odbila izdati carinske dozvole za litavsku robu, kako je odbila zahtjev Litve vezan uz uvoz iz Kine te kako je provodila pritisak na europske kompanije da ne koriste litavsku robu u svojim opskrbnim lancima za proizvode namijenjene kineskom tržištu.

Ova diplomatska svađa izaziva podjele u Europskoj uniji. Prema komentarima diplomata, Njemačka pritišće dužnosnike u Bruxellesu da ublaže kritike na račun Kine kako bi se smirila svađa, piše Times.

No, Dombrovskis, koji je Litavac, to je odbio.

Njemačka ima velike uloge. Velike njemačke kompanije, pogotovo automobilska industrija, jako su ovisne o trgovini s Kinom. One su čak upozorile Vilnius da će se povući iz Litve ako se ne riješi spor s Kinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:10