NOVI PLAN VLADE

Kina ublažava pravilo 'jednog djeteta' i ukida radne logore

Po novoj politici parovi će smjeti imati dvoje djece ako je jedan od roditelj jedino dijete. Dosad su parovi općenito smjeli imati drugo dijete samo ako su oba roditelja jedinci
 AFP

ŠANGAJ - Kina je u subotu i službeno odobrila ublažavanje politike jednog djeteta i ukidanje sustava radnih logora, objavila je državna agencija Xinhua.

I jedno i drugo dio je sustava reforma najavljenih u studenome, pošto je kongres komunističke partije odredio smjer razvoja za iduće desetljeće.

Po novoj politici parovi će smjeti imati dvoje djece ako je jedan od roditelj jedino dijete. Dosad su parovi općenito smjeli imati drugo dijete samo ako su oba roditelja jedinci. Politika jednog djeteta uvedena je 1979. godine.

Novi je plan osmislila vlada prije pet godina, jer strahuje da stroža kontrola potkopava gospodarski rast i pridonosi brzom starenju stanovništva koje Kina neće moći financirati. Naime, prema sadašnjim statistikama, do 2050. više od četvrtine stanovništva bit će starije od 65 godina.

Tradicionalna naklonost dječacima dovela je do neravnoteže spolova jer su se neki parovi odlučivali na abortus zbog neželjenog spola djeteta. Prema demografskim istraživanjima, do kraja desetljeća u Kini će živjeti 24 milijuna muškaraca koji si neće moći naći ženu.

Odluku je u subotu prihvatio kineski parlament koji uglavnom samo potvrđuje već donesene odluke, a lokalne će vlasti same odlučiti kad će je početi primjenjivati, javlja Xinhua.

Parlament je prihvatio i odluku o ukidanju sustava "reedukacije radom" koji postoji od 1957., a koji je policiji omogućavao da sitne kriminalce bez suda pošalje u radni logor i na četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 21:09