PANDEMIJA

Kina utrošila milijardu doza cjepiva, Japan ublažava mjere, u Brazilu 500 tisuća mrtvih

U svijetu je prema podacima portala Worldometer zaraženo koronavirusom više do 179 milijuna ljudi, a umrlo je više od 3,87 milijuna
Cijepljenje u Kini
 AFP

Kina je utrošila milijardu doza cjepiva i gotovo se riješila covida-19, za razliku od Brazila s više od pola milijuna mrtvih, prenose agencije u nedjelju kada Japan ukida izvanredno stanje mjesec dana do početka Olimpijskih igara, a Francuska nakon osam mjeseci ukida policijski sat.

U svijetu je prema podacima na portalu Worldometer zaraženo koronavirusom više do 179 milijuna ljudi, a umrlo je više od 3,87 milijuna.

Zahvaljujući poboljšanju zdravstvenog stanja, neke zemlje, pa tako Francuska i Japan, u nedjelju su počele ublažavati epidemiološke mjere, ali je u Rusiji ponovno širenje epidemije prouzročeno delta inačicom virusa nagnalo vlasti na pooštravanje mjera.

Kina je dosad utrošila više od milijardu doza cjepiva za covid, priopćilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva, ne navodeći postotak stanovništva koji je primio obje doze.

To je više od trećine broja doza utrošenih u svijetu, ili 2,5 milijarda, pokazuju podatci agencije France Pressea.

U nedjelju je u toj velikoj azijskoj zemlji bilo tek 23 novozaražena od 1,4 milijarde stanovnika. Svi novozaraženi doputovali su iz inozemstva.

Treći val

Takva situacija snažno odudara od one u Brazilu, gdje nedavni porast broja umrlih na dan potvrđuje dolazak trećeg vala.

Brazil, koji ima 212 milijuna ljudi, druga je država na svijetu koja je imala više od pola milijuna smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Najveća zemlja Latinske Amerike prijavila je 500.800 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, iza Sjedinjenih Država gdje su umrle gotovo 602.000 ljudi.

U Brazilu je zaraženo više od 17,8 milijuna ljudi, a trenutno se svakodnevno bilježi oko 80.000 novih slučajeva.

Oko 30 posto Brazilaca dosad je primilo prvu dozu cjepiva, a oko 11 posto potpuno je cijepljeno.

Zahvaljujući poboljšanju zdravstvenog stanja, Francuska u nedjelju ukida policijski sat koji je bio na snazi proteklih osam mjeseci. Francuska, koja je s više od 110.000 umrlih među zemljama najteže pogođenim virusom, među posljednjima je, uz Italiju i Grčku, koje su zadržale takvu mjeru.

Druge europske zemlje, pa tako Njemačka i Španjolska, počinju postupno ukidati nošenje maske.

Japan ublažava ograničenja

Restrikcije se ublažavaju i u Japanu, mjesec dana prije Olimpijskih igara (od 23. srpnja do 8. kolovoza): izvanredno stanje ukinuto je u nedjelju, kao što je bilo planirano, u Tokiju i u još osam departmana, ali se restrikcije produljuju i mogle bi smanjiti broj posjetitelja OI-ja iz Japana.

Barovi i restorani opet će moći posluživati alkohol do 19.00 sati, ali i dalje ne smiju raditi dulje od 20.00 sati.

Ublažene restrikcije će omogućiti održavanje športskih događaja i koncerata s gledateljima, ali s 50 posto kapaciteta po objektu, uz najviše 10.000 posjetitelja.

Ipak, ukinuto je šest "fan zona" iz kojih su navijači trebali pratiti olimpijska natjecanja u Tokiju na velikim zaslonima.

Pripremajući se za otvorenje igara u Tokiju za mjesec dana, organizatori su u nedjelju za glasila otvorili vrata Olimpijskog sela, otkrivši "kliniku za povišenu temperaturu" gdje će se pregledavati i izolirati svi za koje se sumnja da su zaraženi virusom.

Rusija

U Moskvi pak vlada oprez zbog širenja takozvane delta inačice virusa. Ruski glavni grad prijavio je u nedjelju 8305 zaraženih u 24 sata, što je nešto manje nakon rekordnih 9056 u petak i 9120 u subotu.

U Sankt Peterburgu je broj novozaraženih premašio 1000 u protekla 24 sata, prvi put od kraja veljače.

Taj novi val covida-19 je, kažu ruske vlasti, posljedica delta varijante virusa koja se pojavila u Indiji i prijeti da će preopteretiti moskovske bolnice.

Moskva i okolica prvi su u Rusiji ovog tjedna uveli obvezno cijepljenje za zaposlenike u sektoru usluga. Zaposlenici koji odbijaju cjepivo na područjima na kojima je ono obvezno, mogu biti poslani na neplaćen dopust, rekao je ruski ministar rada Anton Kotjakov za ruska glasila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 12:26