UPOZORENJE IZ PEKINGA

KINA ZAPRIJETILA TRUMPU 'Bilo bi mu pametno da nam ne zagorčava život. Samo neka proba povećati carine na naše proizvode, evo kako ćemo uzvratiti'

Peking će SAD-u vratiti 'milo za drago' ako Amerika uvede posebne carinske tarife na kineske proizvode
 Jonathan Ernst, Boris Kovačev / REUTERS, HANZA MEDIA

Kina će smanjiti uvoz i prodaju iPhonea te će naručivati zrakoplove od Airbusa umjesto Boeinga ako Donald Trump odluči započeti trgovinski rat s tom državom, piše Independent.

Kineske državne novine The Global Times tvrde da bi započinjanje trgovinskog rata između SAD-a i Kine bio 'naivan' potez te da bi Kina na takav napad odgovorila 'protumjerama'.

The Global Times, list koji nerijetko smatraju glasnogovornikom službene partijske politike u Pekingu, u svojoj je objavi bio jasan: Kina će Trumpu vratiti 'milo za drago' ako se odluči ispuniti predizborno obećanje o uvođenju 45-postotnog carinskog nameta na kineske proizvode.

'Ako Trump uništi trgovinske odnose Kine i SAD-a, nekolicina američkih industrija će biti oštećena. Naposlijetku, novi će predsjednik biti osuđen zbog svog neznanja, nekompetentnosti i beobzirnosti', piše list.

'Narudžba zrakoplova iz Boeinga bit će zamijenjena s onima koje proizvodi Airbus. Prodaja iPhonea i američkih automobila u Kinu će pasti, a uvoz soje i kukuruza će prestati. Kina također može ograničiti broj kineskih studenata u SAD-u.'

'Za Trumpa ne bi bilo dobro da Kini politički zagorčava život', upozorava The Global Times.

Izabrani predsjednik SAD-a prethodno je ustvrdio da trgovinski rat s Kinom, najvećim američkim trgovinskim partnerom, već traje te da Kina 'manipulira novcem'.

'S Kinom već ratujemo i gubimo', rekao je Trump za New York Times krajem lipnja.

Kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao je s Trumpom nakon njegove pobjede na izborima te mu je rekao da je suradnja jedini put. Trump je rekao da su uspostavili dobar odnos koji je prožet 'obostranim poštovanjem'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:51