MIKRONEZIJSKI - NE!

Kina želi uvaliti sigurnosni sporazum pacifičkim otočnim državama, doživjela hladan tuš: ‘Nemojte biti nervozni...‘

Neki su doveli u pitanje kineske motive za aktivnost na pacifičkim otocima, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Atol u sklopu Mikronezije

 -/Ardea/Profimedia/-/Ardea/Profimedia

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u ponedjeljak je pozvao zemlje azijsko-pacifičke regije da ne budu "previše zabrinute" oko ciljeva njegove zemlje nakon što na sastanku na Fidžiju s kolegama iz 10 otočnih država nije postignut dogovor o širokom trgovinskom i sigurnosnom sporazumu.

Wang je održao sastanak s ministrima vanjskih poslova otočnih država, koje imaju diplomatske veze s Kinom, usred posjeta azijsko-pacifičkoj regiji, gdje su ambicije Pekinga za širim sigurnosnim vezama izazvale zabrinutost Australije, Japana i Novog Zelanda, saveznika Sjedinjenih Država.

Nacrt službenog priopćenja i petogodišnji akcijski plan, koji je Kina poslala otočnim državama ususret sastanku, pokazao je da Kina traži opsežan regionalni trgovinski i sigurnosni sporazum.

No nacrt je izazvao protivljenje barem jedne od pozvanih država, Mikronezije, prema pismu koje je procurilo prošloga tjedna.

Wang je nakon sastanka, na kojemu su bili prisutni predstavnici Samoe, Tonge, Kiribata, Papue Nove Gvineje, Vanuatua, Solomonskih Otoka i Niuea, rekao da su se države složile glede pet područja suradnje, no da su potrebne daljnje diskusije kako bi se postiglo više konsenzusa.

Pet područja uključuju gospodarski oporavak nakon pandemije covida i nove centre za poljoprivredu i katastrofe, no ne i sigurnost.

"Kina će objaviti dokument o našim vlastitim pozicijama i prijedlozima te preporukama za suradnju s pacifičkim otočnim državama i nadalje ćemo nastaviti s dubinskim raspravama i konzultacijama kako bismo postigli više konsenzusa o suradnji", rekao je Wang novinarima u Fidžiju. Pitanja na tiskovnoj konferenciji nisu bila dozvoljena.

Wang je rekao da su neki doveli u pitanje kineske motive za njezinu aktivnost na pacifičkim otocima, na što je on odgovorio da Kina podupire države u razvoju u Africi, Aziji i na Karibima.

"Nemojte biti previše zabrinuti i nemojte biti previše nervozni jer bi zajednički razvoj i napredak Kine i svih drugih zemalja u razvoju značio samo veliki sklad, veću pravdu i veći napredak cijeloga svijeta", izjavio je Wang.

Nova australska vlada pacifičke otoke učinila je prioritetom svoje vanjske politike kako bi se suprotstavila Pekingu i poslala je svog ministra vanjskih poslova na Fidži s porukom da će najveći sigurnosni izazov regije, klimatske promjene, biti australski prioritet.

Australija je također najavila novi program za izdavanje viza, kojim bi se stanovnicima otočnih država omogućile migracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:06