NAPETA SITUACIJA

Kineska demonstracija sile: prema Tajvanu poslali 24 borbena aviona, Taipei je brzo reagirao

Tajvan se boji da će Peking opstruirati njihov ulazak u savez jer ih ne doživljavaju kao neovisnu državu
Kineski borbeni zrakoplov
 Profimedia

Kina je danas poslala 24 borbena zrakoplova, uključujući dva bombardera sposobna za nošenje nuklearnih bombi prema zračnom prostoru Tajvana, nakon što su vlasti te zemlje objavile svoju namjeru da se pridruže Transpacifičkom trgovačkom partnerstvu (CPTPP). Naime, Kina se prijavila za ulazak u isti trgovački savez manje od tjedan dana prije Tajvana, otoka kojeg doživljava kao dio svoje države, prenosi Reuters.

Tajvan je rasporedio snage zračne ophodnje kao odgovor na kineske zrakoplove i pratio ih kroz svoje sustave protuzračne obrane, stoji u priopćenju otočkog Ministarstva obrane.

Trgovački savez zvan “Sveobuhvatan i progresivan sporazum o transpacifičkom partnerstvu” (CPTPP) je trgovački dogovor iz 2016. koji je trebao osnažiti trgovinu preko Tihog ocean. Ipak, SAD je izašao iz sporazuma čim je Trump preuzeo vlast zbog straha da će savez štetiti Americi na korist drugih država saveza. Grupa je tada preimenovana iz TTP u CPTPP, a članovi su ostali Kanada, Australija, Brunej, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Iako je savez prvotno uspostavljen kako bi bio protuteža Kini, Kina će potencijalno ući u savez bez SAD-a. Ako Kina uđe u savez prije Tajvana, Tajvan se boji da će Peking opstruirati njihov ulazak u savez jer ih ne doživljavaju kao neovisnu državu. Takvu politiku je otvoreno iskazao glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

- Čvrsto se protivimo bilo kojoj službenoj ili diplomatskog vezi Tajvana i neke druge države i protivimo se da Tajvan uđe u bilo koji službeni ugovor ili organizaciju - rekao je Zhao.

Kina i Tajvan su u sukobu od 1949. godine, kada su se na taj otok sklonili Čang Kai-šekovi nacionalisti, poraženi u kineskom građanskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2022 03:37