'VJEŽBA VELIKIH RAZMJERA'

KINESKA NARODNA POLICIJA NA GRANICI S HONG KONGOM IZVODI VJEŽBE Sjedinjene Države zabrinute da bi mogla biti poslana u Hong Kong da uguši prosvjede

 Thomas Peter / REUTERS

Stotine pripadnika kineske Narodne oružane policije (PAP) viđene su kako izvode vježbe na stadionu u Shenzhenu, gradu na granici s Hong Kongom, a američki State Department izrazio je zabrinutost da bi mogli biti poslani u tu autonomnu regiju kako bi ugušili tamošnje prosvjede.

No zapadni i azijski diplomati u Hong Kongu tvrde kako Peking nema volju poslati PAP ili Narodnooslobodilačku vojsku (PLA) na ulice tog grada.

U četvrtak su primijećene vježbe na stadionu u Shenzenu, a novinar Reutersa koji se nalazio u blizini čuo je uzvike i zvižduke.

Parkirna mjesta stadiona popunjena su sa stotinjak vojnih vozila, uključujući kamione za trupe, blindirane autobuse i džipove te vozila naoružana vodenim topovima.

I kineski državni mediji su nekoliko puta spomenuli vježbe u Shenzhenu.

Global Times, nacionalistički tabloid povezan s Komunističkom partijom, objavio je videosnimku vojnih vozila kako ulaze u grad.

Te novine pišu kako su vozila stigla zbog "vježbi velikih razmjera", a njihov urednik Hu Xijin je na Twitteru napisao kako je to "jasna poruka prosvjednicima u Hong Kongu".

State Department je u četvrtak objavio da je veoma zabrinut zbog izvještaja o gomilanju kineskih snaga u blizini granice s Hong Kongom.

Diplomati u Hong Kongu tvrde da je kinesko vodstvo svjesno da bi uvođenje vojske u tu autonomnu regiju uništilo međunarodno povjerenje u model "jedna država, dva sustava" koji je ključan za ulogu Hong Konga kao svjetskog financijskog centra, te da bi to ubrzo dovelo do sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:46