IZVAN KONTROLE

Kineska raketa teška 23 tone past će na Zemlju ovog vikenda: Nitko još ne zna gdje, moguće su i ljudske žrtve

Službeni je stav Pekinga da je opasnost "iznimno mala", no 2020. dijelovi rakete pali su na Obalu Bjelokosti i pogodili nekoliko kuća

Raketa Changzheng 5B

 Yang Guanyu/Xinhua Via Afp

Prvi stupanj masivne kineske rakete Changzheng 5B (Dugi marš 5B) trenutačno se vrti izvan kontrole u nestabilnoj orbiti te će pasti na Zemlju ovaj vikend, najvjerojatnije u nedjelju, pri čemu bi potencijalno moglo doći do materijalne štete ili čak ljudskih žrtava.

Riječ je o 23 tone teškom vozilu koje je prije četiri dana u orbitu poguralo Wentian, najnoviji znanstveni modul kineske svemirske postaje Tiangong. Wentian, kabina s nizom mikrogravitacijskih laboratorija, spojio se sa središnjim modulom Tianhe u kojem se trenutačno nalaze kineski taikonauti.

Rastuća kineska svemirska postaja ponos je svemirskog programa Pekinga, pogotovo s obzirom na to da je, za razliku od Međunarodne svemirske postaje, rezultat napora samo jedne države - Kine. No, vozilo koje je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) namijenila za gradnju postaje - rakete Dugi marš - predstavlja potencijalnu opasnost po ljude na Zemlji.

image

Raketa Changzheng 5B

Liu Huaiyu/Newscom/Profimedia/Liu Huaiyu/Newscom/Profimedia

Službeni je stav Pekinga da je ta opasnost "iznimno mala". Glasnogovornik kineske vlade Zhao Lijian rekao je u četvrtak da će "većina dijelova rakete izgorjeti u atmosferi". No, tijekom prvog takvog lansiranja 2020. godine dijelovi rakete pali su na Obalu Bjelokosti i pogodili nekoliko kuća. Drugo lansiranje, u kojem je postavljen središnji modul kineske postaje, odrađeno je prošle godine, a dijelovi Dugog marša pali su u more pokraj Maldiva.

Prema procjenama analitičara, opasnost da netko bude ozlijeđen ili ubijen u padu dijelova rakete je između 0,1 i 0,4 posto. Iako je uistinu riječ o relativno maloj opasnosti, međunarodno prihvaćeni standard je znatno viši - sve druge svemirske agencije planiraju svoje misije tako da rizik bude manji od 0,01 posto.

Suvremena svemirska vozila uglavnom imaju prve stupnjeve raketa koji uopće ne ulaze u orbitu, nego je njihova putanja u potpunosti unaprijed isplanirana ili mogu ponovno upaliti svoje potisnike kako bi mogli izvesti kontrolirani ulazak u atmosferu. U oba slučaja cilja se na pad u područjima dubokog oceana.

No, Dugi marš 5B ne može ponovno upaliti svoje motore, a svoju misiju završava u izrazito niskoj i nestabilnoj orbiti oko Zemlje. Zbog otpora zraka u najvišim slojevima atmosfere raketa se polako usporava i gubi visinu prije nego što konačno počne izgaranje u atmosferi i pad na Zemlju. Pretpostavlja se da će i sljedeća lansiranja te rakete ponovno predstavljati rizik.

Srećom, putanja rakete, zadana pozicijom kineske postaje, ne dovodi je sjevernije od Madrida te je opasnost po ljude i imovinu u Hrvatskoj gotovo nepostojeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:47