POSRNULI DIV

Kineska središnja banka obećala zaštitu kupcima stanova u krizi oko Evergrandea

Evergrande je nagomilao 305 milijardi dolara duga i strahovalo se da će se njegovi problemi proširiti na šire gospodarstvo
Stambeni kompleks Evergrandea u Guangzhouu
 Noel Celis/AFP

Kineska središnja banka obećala je zaštititi kupce stambenih nekretnina, a regionalne vlasti u Shenzhenu pokrenule su istragu o poslovanju odjela za upravljanje bogatstvom posrnulog Evergrandea.

Narodna banka Kine (PBOC) nije u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici poimence spomenula nekretninskog diva Evergrande, ali je obećala da će „štititi legitimna prava potrošača stambenog prostora".

Najavili su i da će monetarna politika biti ciljana, fleksibilna i primjerena.

Priopćenje je objavljeno nakon sastanka odbora za monetarnu politiku o stanju u financijskom sustavu u trećem tromjesečju, a najava potpore kupcima podudarna je s izjavama čelnika Evergrandea koje signaliziraju nastojanja da se spriječi prelijevanje krize u financijski sustav.

image
Sjedište Evergrandea u Shenzhenu
Noel Celis/AFP

Istupi središnje banke i čelnika posrnule kompanije naznačuju i da će mali ulagači u nekretnine imati prioritet pred inozemnim vlasnicima Evergrandeovih dugova, primjećuje Reuters.

Evergrande je nagomilao 305 milijardi dolara duga i strahovalo se da će se njegovi problemi proširiti na šire gospodarstvo i odjeknuti diljem svijeta, ali te su bojazni u međuvremenu ublažene jer je šteta zasada koncentrirana u sektoru nekretnina.

Kompanija krajem prošlog tjedna nije platila kamatu od 84 milijuna dolara na obveznicu koja dospijeva na naplatu u ožujku 2023. godine, a u srijedu čeka ih nova obaveza u vidu 47,5 milijuna dolara kamate na obveznicu s rokom dospijeća u 2024.

Odvojeno je financijski regulator u Shenzenu u ponedjeljak u pismu ulagačima priopćio da su „relevantni odjeli vlasti Shenzhena prikupili mišljenja javnosti o Evergrande Wealthu i pokreću temeljitu istragu o problemima tvrtke“.

U pismu u koje je Reuters dobio uvid regulator je također pozvao China Evergrande i Evergrande Wealth da podmire obaveze prema ulagačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2021 13:53