TIANGONG-1 NAM JE SVE BLIŽE

KINESKA SVEMIRSKA POSTAJE VAN KONTROLE JURI PREMA ZEMLJI! Srušit će se između petka i ponedjeljka, a mjesto udara nitko ne može procijeniti

 
 Profimedia, Zuma Press - News

Ostaci kineske svemirske postaje Tiangong-1 past će na Zemlju najranije u petak, tvrde znanstvenici. Ova postaja bila je dio ambicioznog kineskog programa, a u orbitu je lansirana 2011. godine. Međutim, pet godina poslije misija Tiangonga je završila i Kinezi su tada potvrdili da su izgubili kontakt s postajom i da nad njom nemaju više nikakvu kontrolu. Prema posljednjim procjenama, postaja će se srušiti na Zemlju između 30. ožujka i 2. travnja.

Sada se postavlja pitanje - gdje će se srušiti? Odgovor na to ne zna baš nitko. Znanstvenici imaju neki izračun da će pasti između 43. sjeverne i 43. južne paralele, ali taj prostor u principu obuhvaća dobar dio zemaljske kugle.

Važno je napomenuti da će se na zemlju srušiti samo ostaci svemirskog laboratorija, budući da će dobar dio stanice izgorjeti dok bude prolazio kroz atmosferu.

- Brzina će se povećavati, a dok bude prolazila kroz atmosferu, postaja teška 8,5 tona će početi izgarati i smanjivati se. Na kraju će na zemlju pasti samo neki dijelovi - rekao je za BBC Elias Aboutanios iz Australskog svemirskog centra.

- Vjerojatno će izgaranje postaje biti vidljivo i sa Zemlje. Izgledat će kao meteor...

Dakle, dobar dio postaje nestat će u atmosferi, ali znanstvenici tvrde da bi na zemlju mogli pasti samo neki dijelovi poput ostatka motora ili spremnika za gorivo. Koliko su onda šanse da nekome ostatak rakete padne na glavu?

- Iskustvo nam govori da će atmosferu preživjeti između 20 i 40 posto objekta. Naravno, postoji neka mala šansa da vam se dio sruši u vrt, ali izgledi da nekog ozlijede su izuzetno male. Rekao bih da postoje veće šanse da vas munja pogodi dvaput u jednoj godini., nego da vam na glavu padne ostatak svemirske postaje - rekao je Aboutanious dodavši da ovo nije prvi put da ostaci svemirskih postaja padaju na Zemlju.

- Uglavnom padaju nasred oceana daleko od ljudi.

Međutim, za razliku od Tiangonga, ostale postaje koje su padale na zemlju bile su kontrolirane sa Zemlje do posljednjeg trenutka i moglo se utjecati na mjesto pada. Obično bi ih rušili usred južnog Pacifika, a znanstvenici se znaju šaliti da je područje između Australije, Novog Zelanda i Južne Amerike groblje svemirskih postaja i satelita. Računa se da ih je čak 260 na dnu oceana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:21