GURANJE RESTRIKCIJA

Kineska televizija cenzurira Svjetsko prvenstvo da bijesni građani na tribinama ne vide ljude bez maski

Istodobno je necenzurirani prijenos utakmice za zainteresirane gledatelje bio dostupan na internetskim stranicama

Svjetsko prvenstvo

 Odd Andersen/Afp

Kineska televizija, koja prenosi nogometne utakmice Svjetskog prvenstva, više ne prikazuje snimke gledatelja bez maski, nakon što su takvi prizori razljutili Kineze koji više ne mogu podnijeti restrikcije uvedene protiv širenja koronavirusa.

Kina je posljednja velika ekonomija koja je nastavila politiku nulte tolerancije na covid, u sklopu koje se zatvaraju čitave četvrti ili gradovi, proglašavaju iznimno duge karantene i provode masovne kampanje testiranja.

Kinezi ovakva ograničenja sve teže podnose, a posljednjih su dana mnogi od njih sudjelovali u demonstracijama.

Nastojeći izbjeći prikazivanje snimki sa stadiona punog navijača bez zaštitnih maski za kineske gledatelje, sportski kanal CCTV konstantno je za vrijeme prijenosa utakmice između Japana i Kostarike sve snimke na kojima su u krupnom planu gledatelji bez maski, zamijenio snimkama s terena ili snimkama više gledatelja, ali s velike udaljenosti na kojima se lica ne razabiru.

Istodobno je necenzurirani prijenos utakmice za zainteresirane gledatelje bio dostupan na internetskim stranicama, uključujući i Douyin, kinesku verziju TikToka.

Deseci milijuna stanovnika većih gradova, uključujući Peking, Guangzhou i Chongqing u nedjelju su bili u svojevrsnoj karanteni, dok su snimke sa Svjetskog kupa prikazivale mnoštvo ljudi na stadionu bez ikakvih zdravstvenih ograničenja.

Na popularnoj internetskoj stranici WeChat pojavilo se otvoreno pismo u kojemu korisnici postavljaju pitanje je li Kina doista "na istom planetu" kao i Katar, a dovedena je u pitanje i kineska politika protiv koronavirusa, no vlasti su ga vrlo brzo cenzurirale.

U nedjelju su u Šangaju i Pekingu prosvjedovale stotine ljudi, buneći se protiv kineske politike nulte tolerancije na covid.

Na ulice su izašli i stanovnici Wuhana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 22:27