GRAVITY-1

Kineska tvrtka lansirala dosad najmoćniju raketu privatnog sektora: Odjednom može nositi 30 satelita

Sposobnost rakete da se lansira s mora povećava raspon potencijalnih lokacija za lansiranja te umanjuje rizike za naseljena područja

Lansiranje rakete Gravity-1

 Li Ziheng/Xinhua Via Afp

Pekinški startup Orienspace u četvrtak je uspješno lansirao dosad najmoćniju raketu kineskog privatnog sektora, otvorivši put za buduća lansiranja u kojem su dosad dominirale državne tvrtke.

Raketa Gravity-1 lansirana je s broda blizu obale istočne provincije Shandong, a nosi tri satelita u orbitu, priopćio je Orienspace.

Tvrtku su 2020. osnovali veterani kineskih državnih svemirskih agencija, a Gravity-1 prvotno je trebao biti lansiran u prvoj polovici 2023. godine.

Raketa može nositi teret do 6,5 tona u niži dio Zemljine orbite, što ju čini najmoćnijom letjelicom dosad neke privatne kineske tvrtke.

Njezina premijera mogla bi otvoriti put za druga komercijalna lansiranja satelita. Direktor Orienspacea prošle je godine objavio da je tvrtka već dobila narudžbe za njih stotine.

Gravity-1 u samo jednom lansiranu može ponijeti do 30 satelita. Orienspace tvrdi i da može organizirati lansiranje u manje od tjedan dana, a u nekim slučajevima i za manje od 24 sata.

Sposobnost rakete da se lansira s mora značajno povećava raspon potencijalnih lokacija za lansiranja te umanjuje rizike za naseljena područja.

Orienspace je peta kineska privatna tvrtka koja je lansirala svoju raketu, nakon i-Spacea, Galactic Energyja, Space Pioneera i LandSpacea, pišu kineski državni mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:56