EVERGRANDE GROUP

Kineska tvrtka za razvoj nekretnina mogla bi ugroziti banke i druge tvrtke jer ne može platiti dugove

Regulatori su upozorili kako bi obveze Evergrandea od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav
 Sheng Xiexiao/Imaginechina via AFP

Posrnula kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati financijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori gospodarstva, upozorila je agencija Fitch.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njegove obveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav ako ne budu stabilizirane.

Fitch je 7. rujna smanjio kreditni rejting Evergrande Groupu sa "CCC+" na "CC", signaliziravši da kompanija vjerojatno neće moći u cijelosti podmiriti svoje financijske obaveze.

Evergrandeovi dugovi prema bankama i drugim financijskim institucijama iznose 572 milijarde juana (88,8 milijardi dolara), ali banke također mogu neizravno biti izložene dugovanjima nekretninske tvrtke prema dobavljačima roba i usluga, koja dosežu 667 milijardi juana, ističe Fitch.

"Smatramo da bi (Evergrandeova) nemogućnost ispunjavanja obveza ojačala polarizaciju kredita među graditeljima i mogla bi nepovoljno utjecati na neke manje banke”, objavila je agencija u utorak.

"Manje banke s većom izloženošću Evergrandeu ili drugim ranjivim tvrtkama za razvoj nekretnina mogle bi se suočiti sa značajnim povećanjem loših kredita, ovisno o tome kako će se razvijati kreditni slučajevi koji uključuju Evergrande", mišljenja su u agenciji.

Upozoravaju i da bi mnogi sektori mogli biti izloženi povećanom kreditnom riziku, iako bi ukupni utjecaj na bankarski sektor trebalo biti moguće držati pod kontrolom.

Podsjećaju da je nedavna provjera otpornosti banaka na nepovoljne uvjete poslovanja pokazala da će se prosječna stopa adekvatnosti kapitala blago smanjiti samo ako udio loših kredita u ukupnim kreditima za razvoj nekretnina poraste za 15 baznih bodova.

Procjenjuju da će rizik značajnog pritiska na cijene stambenih nekretnina, ako Evergrande ne bude mogao vraćati dugove, biti nizak i očekuju intervenciju vlade u Pekingu kako bi se zaštitili interesi kućanstava i zajamčila ponuda stambenih nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 15:50