JAČANJE VEZA

Kineske aktivnosti zabrinule Washington: SAD će osnažiti odnose s pacifičkim zemljama

Sjedinjene Države također planiraju povećati potporu multilateralnom angažmanu kroz Forum pacifičkih otoka

Kurt Campbell

 Mavis Podokolo/AFP

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira pojačati diplomatske odnose s pacifičkim otočnim zemljama, rekao je u ponedjeljak indo-pacifički koordinator Kurt Campbell dodavši da će pacifički čelnici ove godine biti pozvani u Bijelu kuću.

Campbellova poruka, iznesena na poslovnom summitu između SAD-a i Novog Zelanda, dolazi uslijed sve veće zabrinutosti oko posljedica širenja kineske prisutnosti u regiji, naglašene sigurnosnim sporazumom koji je prošloga mjeseca Peking potpisao sa Solomonskim Otocima.

Govoreći o pozivu iz Washingtona, Campbell je sudionicima summita u Aucklandu rekao da, zajedno s ugošćavanjem otočnih čelnika, Sjedinjene Države namjeravaju pojačati diplomatske odnose sa zemljama Pacifika koje desetljećima nisu imale veleposlanike.

"Da bi Sjedinjene Države bile učinkovite na Pacifiku, moramo učiniti više na područjima koja su važna i značajna za tu regiju", izjavio je Campbell.

Dodao je da će Bidenova administracija također surađivati ​​s US AID-om i novom američkom međunarodnom financijskom korporacijom za razvoj na financiranju projekata u toj regiji.

Sjedinjene Države također planiraju povećati potporu multilateralnom angažmanu kroz Forum pacifičkih otoka, a Campbell kaže da su optimistične u pogledu budućnosti tog foruma.

Uz veći angažman s pacifičkim zemljama, namjeravaju intenzivnije raditi i na regionalnoj suradnji s Novim Zelandom, Australijom, Japanom, Britanijom i Francuskom.

Campbell je rekao da je Novi Zeland u prošlosti povremeno bio ambivalentniji u nekim područjima sigurnosti, ali i da vjeruje da to neće biti slučaj u budućnosti.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern, koja je ranije tijekom dana govorila na konferenciji, rekla je da razina agresije u regiji raste, ne navodeći izvor napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:47