PEKING U OFENZIVI

Kineske ‘policijske postaje‘ niču kao gljive poslije kiše: ‘To je nečuveno i drsko zadiranje suverenitet‘

Dok jedni tvrde kako služe za praćenje iseljenika i izvršavanje pritiska na njih, iz Pekinga poručuju da im olakšavaju život

Ilustracija

 AFP

U Torontu je otkriveno nekoliko kineskih ‘policijskih postaja‘. Dok jedni tvrde kako one služe za praćenje iseljenika iz Kine i izvršavanje pritiska na njih, iz Pekinga poručuju kako se radi o postajama koje im olakšavaju život - glavni zadatak je, kažu, olakšavanje birokracije.

Trgovački centar, mjesto pored restorana ili frizerskog salona, u parku ili mirnim ulicama u predgrađu. To su neke od lokacija na kojima se nalaze tajne kineske policijske postaje diljem Kanade. Optužbe za postojanje takvih stanica uslijedile su nakon niza slučajeva diljem svijeta u kojima je Kina optužena za prekoračenje diplomatskih i pravnih normi kako bi progonila svoje građane daleko izvan svojih granica. U izvješću objavljenom prošlog mjeseca, nevladina organizacija Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu detaljno je opisala 54 navodne kineske policijske postaje diljem svijeta, što je navelo vlasti u nizu zemalja, uključujući Njemačku, Nizozemsku i Kanadu, da pokrenu policijske istrage.

Operacije su povezane s policijom u Fuzhou, gradu u kineskoj pokrajini Fujian, rekla je Laura Harth iz Safeguard Defendersa, i uspostavljene su u bliskoj suradnji s United Front Work Departmentom, organizacijom u Pekingu koja prati i pokušava utjecati na kineske državljane u inozemstvu.

U većini zemalja postaje se sastoje od pojedinaca povezanih s kineskom sigurnosnom agencijom ili obavještajnom mrežom. Irska je za sada jedina zemlja u kojoj je policijska postaja eksplicitno reklamirana kao takva.

- U većini slučajeva, čini se da prolazi ispod radara, što očito ima smisla, s obzirom na aktivnosti u koje su uključeni, rekla je Harth.

Prisiljavanje iseljenika na povratak u Kinu?

Navodni cilj postaja je prisiliti građane na povratak kući kako bi se suočili s kineskim pravosudnim sustavom. U lipnju je kineski zamjenik ministra javne sigurnosti, Du Hangwei, rekao da je u protekloj godini vlada uvjerila 210 tisuća ljudi da se vrate kako bi se suočili s optužbama za prijevaru vezanu uz telekomunikacije.

Dokumenti suda u New Yorku daju uvid u opseg do kojeg je Kina navodno uključena u kampanju stranog uplitanja. U jednom je slučaju kineski državljanin koji živi u Kanadi bio pod pritiskom da se vrati u Kinu kako bi se suočio s optužbama za pronevjeru gotovo 380.000 kanadskih dolara (otprilike 2,1 milijun kuna) javnih sredstava.

Veleposlanstvo potvrdilo postojanje lokacija

Kinesko veleposlanstvo u Kanadi zanijekalo je da su na tim lokacijama bili policijski službenici, ali je svejedno potvrdilo adrese, opisujući ih kao servisne postaje gdje iseljenici mogu obnoviti vozačke dozvole i pristupiti drugim uslugama.

- Za usluge poput produljenja vozačke dozvole potreban je pregled vida, sluha i tjelesni pregled. Glavna svrha stanice u inozemstvu je pružiti besplatnu pomoć kineskim državljanima u inozemstvu u tom pogledu - navodi se u priopćenju veleposlanstva te naglašava da su zaposlenici na postajama volonteri i nisu uključeni ni u kakvu kriminalističku istragu ili relevantnu aktivnost.

Nitko na tri poznate adrese u Torontu nije rekao da zna za postojanje takvih postaja. Putnički agent iznajmljuje prostor unutar dvije jedinice koje zauzima kanadsko poslovno udruženje Toronto Fuqing, koje je također zanijekalo bilo kakva saznanja o postajama.

Zadiranje u kanadski suverenitet

Optužbe da kineski policajci djeluju na kanadskom tlu vjerojatno će ponovno podići napetosti između Ottawe i Pekinga, godinu dana nakon što su dvije nacije prekinule sukob nakon uhićenja izvršne direktorice Huaweia Meng Wenzhou u Kanadi i kanadskih biznismena Michaela Kovriga i Michael Spavor u Kini.

- To je nečuveno i drsko zadiranje u kanadski suverenitet, pogotovo jer je Peking priznao da te postaje postoje i potvrdio njihove lokacije. Osnivanje ovih ilegalnih policijskih postaja simptom je mnogo dubljeg problema - rekao je Michael Chong, konzervativni zastupnik. Dodao je i da se Kineska vlada godinama miješala u demokracije, ukazujući na optužbe o uplitanju u izbore na posljednjim saveznim izborima u Kanadi.

Cheuk Kwan iz udruge za demokraciju u Kini rekao je da su navodne policijske postaje označile eskalaciju u taktici Pekinga.

- Bilo je telefonskih poziva usred noći da članovi obitelji neće naći posao ako ne surađujete s vladom ili da će im telefonski broj roditelja biti objavljen na internetu te da će biti uznemiravani. Činjenica da postoje stvarne lokacije s postajama je alarmantna. Ovo je jednostavno vidljivi svojevrsni orijentir za prisilu i uznemiravanje, a koje odavno postoji - komentirao je Kwan.

Savezna vlada nije javno komentirala postaje, a kanadska policija je samo potvrdila provođenje istrage. Također, savjetovali su građanima da kontaktiraju policiju ako dožive uznemiravanje od strane vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:07