AGRESIVNA PROPAGANDA

Kineske teorije zavjere o tajnoj američkoj bazi za biološko oružje: ‘Ovdje je nastao koronavirus!‘

BBC javlja kako je velom tajne obavijeni američki kompleks u središtu agresivne kineske kampanje
Fort Detrick
 Olivier Douliery/AFP

Fort Detrick ime je koje ne znači pretjerano puno široj američkoj populaciji, što i ne čudi puno kada saznamo njegovu svrhu.

Naime, radi se o prilično tajnom vojnom postrojenju koje od ustanovljenja, 1931. godine, kontrolira američka vojska i u sklopu kojega su se razvijala biološka oružja u razdoblju od 1943. do 1969. godine kada je program (službeno) prekinut, no i dan danas američkim geopolitičkim protivnicima Fort Detrick je sinonim za tajne, zlokobne radnje zbog prirode djelovanja unutar velom obavijenog kompleksa koji i danas služi za Nacionalnu bio-obrambenu strategiju američke vojske.

U sklopu njega se vrše razna istraživanja iz domene bioloških oružja te se proučavaju razne patogene kulture stranih biljaka i njihov potencijal, kao i medicinske analize svakakvih vrsta. Informacije radi, slično postrojenje imaju i Britanci u svom Porton Downu, dok su se Sovjeti, nakon toga i Rusi, koristili nekolicinom postrojenja u sklopu svog programa biološkog naoružanja pod nazivom Biopreparat (službeno prekinutog 1992. godine).

image
Fort Detrick
Olivier Douliery/AFP

Upravo je Fort Detrick postao fokalna točka agresivnih kineskih propagandista koji žele, u ime tamošnje komunističke stranke, proširiti tezu među domaćom - ali i stranom - populacijom kako je ta američka baza mjesto ishodišta koronavirusa, piše BBC. I dok im je cilj tu 'igru' prenijeti u međunarodne okvire, zasad su relativno uspješni u domicilnoj bazi korisnika interneta.

Izvještaj američkih obavještajaca

Sve ovo dolazi ususret američkog obavještajnog izvještaja koji će rasvijetliti/otkriti neke manje poznate ili potpuno nepoznate podatke o nastavku koronavirusa za kojeg kineski vlastodršci žarko žele da na koncu ne ispadne kao potvrda ranijih teorija o tome kako je virus zapravo proizvod curenja iz Wuhanskog laboratorija.

Unazad nekog vremena, Kinezi agresivno koriste mnoge taktike - od same kampanje dezinformiranja te stvaranja i upravljanja narativom, kreiranja lažnih profila znanstvenika s lažnim kredibilitetom, korištenjem pratitelja brojnih kineskih činovnika na društvenim mrežama kao i korištenje popularnih rap izvođača.

Prije desetak dana, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Lijian Zhao, otprije poznat po agresivnoj diplomaciji u korist kineske Komunističke partije, na Twitteru je objavio rap pjesmu poznate grupe CD Rev čije riječi, nimalo suptilno, upućuju na krivnju djelatnika u američkom vojnom postrojenju čija je, ponekad i problematična povijest, postala centar raznih spekulacija.

image
Tweet glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova
Screenshot/Twitter

Brojni kineski dužnosnici posljednjih su mjeseci sa svojim diplomatima u više zemalja počeli agresivno propagirati neovisnu istragu Fort Detricka te su čak kreirali peticiju koju je potpisalo više do 25 milijuna ljudi, prema kojoj bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istražila područje postrojenja u kojem su, prema navodima kineskih državnih medija i anglofonog Global Timesa, izvršena mnoga biološka istraživanja.

Zloglasna jedinica

Između ostalih, i ona do kojih su Amerikanci došli pomilovavši Shira Ishiija, japanskog mikrobiologa koji je radio istraživanja na ljudskim subjektima u sklopu notornog Unit 731, zloglasne jedinice japanske vojske za vrijeme drugog svjetskog rata.

Čak je i nacionalna televizija, CCTV, pustila jednosatni specijal "Mračna povijest Fort Detricka", a brojni hashtagovi preplavili su Weibo, kineski ekvivalent Twittera, gdje su imali doseg od više od 100 milijuna ljudi. Global Times želi u svoje teorije uključiti američkog stručnjaka za koronavirus dr. Ralpha Barica, kao i istražitelje unutar sklopa Fort Detricka.

Kineske novine pod kontrolom države žele progurati teoriju kako je Baric kreirao novi virus, citirajući novine koje tvrde kako je Baric koautor istraživanja o prijenosu virusa sa šišmiša na ljude u časopisu Nature Medicine. U uredničkom komentaru, novine na koje se Kinezi pozivaju tvrde da su svjesni da ih se koristi za širenje lažnih teorija, što su Kinezi u Global Timesu ispustili iz svojih reportaža.

"Vidimo dugotrajnu kampanju koja uključuje brojne, geografski raspoređene profile koji promoviraju taj narativ o Fort Detricku", rekao je Ira Hubert, stariji istražni analitičar iz tvrtke za društvenu analizu Graphika.

Opskurni medij

Brojni pratitelji prilika ističu kako Peking, osim domaće populacije, želi i što više stranaca uvesti u raspravu o genezi koronavirusa kako bi dodatno zamutili i otežali istraživanje. Jedan od primjera je i slučaj Wilsona Edwardsa, navodnog švicarskog znanstvenika koji je tvrdio kako Washington želi neumoljivo prikazati Kinu kao glavnog krivca kako bi prikrio svoju ulogu u nastanku virusa te je opetovano pozivao Amerikance da otkriju svoje podatke. No, švicarska ambasada u Pekingu na te je navode istaknula kako ne postoji švicarski državljanin s tim imenom te je zamolila kineske medije da ne šire lažne vijesti.

Vrlo je vjerojatno da taj navodni znanstvenik, čiji su Facebook i Twitter profili nastali na dan kad je započeo sa širenjem teorija, produkt pekinških propagandista. Zanimljivo je da se priča Wilsona Edwardsa pojavila u opskurnom mediju Voice of South Pacific baziranom na Fidžiju koji je dvojezičan (kineski i engleski) i čija je mobilna aplikacija kreirana od strane podružnice kineske novinske agencije China News Service, dok je direktna povezanost Kineza sa spomenutim medijem još nepoznata.

BBC je otkrio i kako su, prije nego su Edwardsove objave na Facebooku izazvale svjetsku pažnju, razne slične informacije bile dijeljene na profilima na kojima je pisalo da se radi o ljudima iz jugoistočne Azije, primjerice Eastman Tyle iz Malezije ili Tyreea Schmidta iz Indonezije, a koji su osim Edwardsa šerali razne pro-kineske priče na svojim profilima, hvaleći također način na koji se kineska vlada izborila protiv koronavirusa.

image
Objave profila koji su šerali navode 'Wilsona Edwardsa'
Screenshot/Facebook

'Kreiranje priče'

Premda nema direktne povezanosti između ovih profila s kineskom vladom, radi se o profilima koji se nerijetko pozivaju na kineske diplomate, činovnike ili najglasnije i najagresivnije medijske kuće. Graphika donosi i poveću analizu o povezanosti niza pro-kineskih profila na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i YouTube, a koji propagiraju umješanost Fort Detricka u pandemiju koronavirusa.

Posljednji napori da utječu na javno mnijenje u vezi koronavirusa možda nisu toliko međunarodno uspješni, ali su u povećoj mjeri uvjerili domaće stanovništvu u kinesku nevinost u navedenom slučaju.

"Najveća briga kineske vlade legitimnost je među domaćom populacijom", BBC-u je rekla Maria Repnikova, pomoćna profesorica globalnih komunikacija na Georgia State Universityju. Također navodi kako je granica između domaće i vanjske propagande kod Kine već godinama zamagljena, no kako ova strategija ne dolazi bez rizika te bi mogla odmoći u nastojanjima poboljšanja odnosa s pojedinim zemljama.

"Ovdje se ne radi o pričanju priče. Ovdje je riječ o kreiranju priče", rekla je profesorica Repnikova te istaknula kako je taj sve veći angažman kineskih činovnika svojevrsni zaokret u propagandnoj politici Kine koja se, koristeći raznim oružjima, želi legitimizirati i 'oprati' iznutra, ali i izvana, ne birajući pritom uvijek sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 04:54