NAKON PROSVJEDA

Kineske vlasti počele popuštati stroga covid ograničenja, stanovnici ogorčeni: ‘Kada će nam opet preokrenuti život?‘

Unatoč djelomičnom popuštanju, mnoge restrikcije su još na snazi, a u dijelovima zemlje također se uvode nova ograničenja

Ilustracija

 Hector Retamal/Afp

Kineske vlasti počele su popuštati svoju politiku nulte stope tolerancije prema bolesti covid-19 nakon masovnih prosvjeda protiv strogih mjera. Više od 20 kineskih gradova, uključujući Peking, Šangaj, Shenzhen, Wuhan i Chengdu, ovaj je tjedan popustilo epidemiološke mjere.

U Pekingu više nije potrebno predočiti negativni nalaz PCR testa za ulazak u vlak, tramvaj ili autobus. U pojedinima gradovima je osobama s posebnim potrebama dopušteno da tijekom karantene ostanu kod kuće, umjesto u posebnim karantenskim objektima. U Urumqiju su od ponedjeljka ponovno otvoreni trgovački centri, supermarketi, hoteli i restorani.

Kraj politike ‘bez covida‘

Stanovnici velikih kineskih gradova na društvenim mrežama također dijele fotografije uklanjanja mobilnih kabina za testiranje s ulica, slaveći taj potez kao početak kraja krute politike "bez covida". Drugi nisu raspoloženi za slavlje i traže ispriku ili kompenzaciju za brojne izgubljene živote i sredstva. "Koliko je zastrašujuća ova hirovita moć i kada će nam ponovno preokrenuti život? Ne slavim, samo se sa zahvalnošću sjećam svim hrabrih prijatelja. Sloboda ne pada s neba", objavio je stanovnik Pekinga na društvenoj mreži Weibo.

Smrtonosni požar, koji je prošli mjesec izbio u Urumqiju, izazvao je desetke prosvjeda protiv epidemioloških mjera diljem Kine nakon što je otkriveno da žrtve nisu mogle pobjeći od vatre jer je stambena zgrada bila zaključana. Vlasti i državni mediji izbjegavaju svako spominjanje građanskog neposluha. Umjesto toga, tvrde da je do ublažavanja politike nulte stope tolerancije došlo kao rezultat praćenja znanosti. Pojedini kineski državni mediji citiraju višemjesečno istraživanje o komparativnoj "smanjenoj stopi patogenosti" varijante omikron. Neki državni mediji također su podijelili intervju s medicinskim stručnjakom koji je iznio sumnje u vezi s dugotrajnim covidom, što je suprotno donedavnom izvješćivanju koje je upozoravalo o dugoročnim rizicima zaraze virusom.

Mnoge restrikcije još na snazi

Unatoč djelomičnom popuštanju, mnoge restrikcije su još na snazi, a u dijelovima zemlje također se uvode nova ograničenja. Zbog zatvaranja mnogih mobilnih kabina za testiranje u glavnom kineskom gradu stvaraju se goleme gužve na ostalim otvorenim lokacijama za testiranje.

"Čini se da je odmicanje od nulte tolerancije prema covidu prilično decentraliziran proces u Kini. Dok neke lokacije ublažavaju ograničenja, druge se navodno i dalje drže nulte stope tolerancije na covid, a ostale promatraju što se događa i čekaju", rekao je za CNN Yanzhong Huang, znanstveni suradnik za globalno zdravlje pri američkom istraživačkom institutu Vijeće za vanjske odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:25