‘GLOBAL TIMES‘

Kineski državni mediji zapalili iskru panike, bez okolišanja objavili eksplozivan tekst: ‘Ovo je priprema javnosti...‘

Napetost između Rusije i NATO-a eskalirale su nakon što je Savez objavio pokretanje najveće vojne vježbe u posljednjih 35 godina

Pripadnici kineske vojske

 Tang Wen/Xinhua News/Profimedia/Tang Wen/xinhua News/profimedia

Usred rata u Ukrajini kojemu se ne nazire kraj, kineske su novine u nedjelju upozorile kako bi NATO mogao proširiti taj sukob i pretvoriti ga u ‘svjetski rat‘, piše Newsweek.

Ionako visoke napetost između Rusije i NATO-a, posljednjih su tjedana eskalirale nakon što je taj vojni savez objavio pokretanje najveće vojne vježbe u posljednjih 35 godina. Vježba pod nazivom ‘Steadfast Defender 2024.‘ (‘Postojani branitelj‘, prev.) pokrenuta krajem siječnja trajat će do kraja mjeseca svibnja, a u nju će biti uključeno 90.000 vojnika iz 31 NATO saveznice i Švedske.

NATO-vi dužnosnici su rekli kako će vježba iskušati sposobnost Saveza da brzo rasporedi svoje snage i testira nove obrambene planove. Voni analitičari smatraju da je cilj vježbe pripremiti članice Saveza na potencijalnu rusku invaziju na teritorij NATO-a.

U najavi vojnog saveza o operacijama, ne spominje se izrijekom Rusija, iako se Rusiju, sudeći po dokumentima koje je vidio Reuters, smatra najvećom prijetnjom sigurnosti zemalja članica. Jedan od glavnih ciljeva vježbe bit će ‘demonstrirati sposobnost NATO saveza da brzo rasporedi svoje snage iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova Saveza kako bi se ojačala obrambena sposobnost Europe‘.

Kineski nacionalistički tabloid na engleskom jeziku, Global Times, koji često objavljuje propagandu kineske Komunističke partije, u nedjelju je objavio tekst pod nazivom ‘NATO gura rusko-ukrajinski sukob prema svjetskom ratu‘ te naveo nedavni posjet generalnog tajnika NATO saveza Sjedinjenim Državama tijekom kojega je govorio o spremnosti NATO saveza i ulaganju u obranu.

‘Jasno je da se ovdje ne radi samo o traženju financiranja. Ovo je očito priprema javnosti za širenje rusko-ukrajinskog sukoba u svjetski rat‘, stoji u tekstu Global Timesa.

Prema objavljenom na web stranici NATO saveza, Jens Stoltenberg je u govoru održanom u četvrtak u Tampi na Floridi, upozorio na poteškoće u ratu u Ukrajini te kazao da je ‘NATO proveo najveću prilagodbu Saveza od kraja hladnog rata te sada ima više snaga na većoj razini spremnosti. Po prvi put u našoj povijesti, imamo borbeno spremne trupe u istočnom dijelu Saveza, a i saveznici sada u obranu ulažu znatno više.‘

U članku Global Timesa upozorava se i na utjecaje koje bi NATO mogao imati jer bi moglo doći do ‘podjela i sukoba‘ na globalnoj razini.

‘Ova NATO-va strateška prilagodba može kratkoročno poboljšati njegovu unutarnju koheziju i Savezu osigurati poziciju najmoćnije svjetske vojne sile koju drže SAD i Zapad. Međutim, dugoročno može dovesti do novih podjela i globalne konfrontacije, duboko utječući na međunarodne odnose i sigurnosno okruženje Kine‘, navodi se u članku.

‘Opasnost od rata u svakom će se slučaju povećati kako NATO bude napredovao i širio se na globalnoj razini, a utjecaj toga neće biti ograničen samo na Aziju‘, dodao je Global Times, čija stajališta ne odražavaju uvijek službenu politiku u Kini.

To upozorenje stiže nakon što je Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije i bliski suradnik sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina, u petak preko društvenih mreža upozorio na mogućnost ‘velikog rata‘ s NATO-om.

U opsežnoj objavi na ruskoj platformi VKontakte, Medvedev, koji trenutačno obnaša funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, nazvao je organizatore vježbe ‘Steadfast Defender 2024.‘ ‘zapadnim političarima koji su se us*rali u gaće i osrednjim generalima NATO-a koji su još jednom odlučili zastrašiti Rusiju‘.

Također je kazao da Rusija nikada neće prva napasti neku članicu NATO-a, no da će svakako odgovoriti na svaku potencijalnu agresiju usmjerenu protiv integriteta Rusije ili učvršćivanje veze između NATO saveza i Ukrajine, što bi moglo dovesti do ‘velikog rata‘.

Rumunjska se u četvrtak pridružila sve duljem popisu NATO članica čiji su istaknuti dužnosnici upozorili na mogućnost rata s Rusijom.

General Gheorghiță Vlad, rumunjski šef obrane, kazao je u intervjuu za Europa Liberă România - rumunjsko izdanje Radija Slobodna Europa - da njegova zemlja trenutačno nije spremna za sukob s Rusijom, no da takve prijetnje treba shvatiti ozbiljno.

Upozorenje generala Vlada uslijedilo je nakon sličnog upozorenja koje je prošli tjedan izdao šef britanske vojske, general Patrick Sanders, koji je pozvao vlasti svoje zemlje da se pripreme na masovnu mobilizaciju zbog mogućnosti da se trenutni sukob Rusija i Ukrajine prelije na druge zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:04