ZAHUKTALO NA ISTOKU

Kineski ‘dvorepi škorpion‘ kružio nad Tajvanom u neobičnim formacijama: ‘Ispod krila nosi projektile‘

Riječ je o kineskoj borbenoj bespilotnoj letjelici za koju državni mediji tvrde da može nositi teško naoružanje

bespilotna letjelica TB-001

 Noel Celis/Afp

Kineska borbena bespilotna letjelica za koju državni mediji tvrde da može nositi teško naoružanje letjela je oko Tajvana u neobičnim formacijama, tvrdi ministarstvo obrane Tajvana.

Ministarstvo je ustvrdilo da je bespilotna letjelica TB-001 jedna od 19 vojnih letjelica koje su ušle u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana (ADIZ) tijekom 24 sata.

Najprije je TB-001 prešao kanal Bashi koji odvaja Tajvan od Filipina, zatim je letio istočno od Tajvana prije nego što se vratio prema kineskoj obali, piše Guardian.

Kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) redovito šalje zrakoplove u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana, ali potpuni krugovi oko otoka su iznimno rijetki.

Kineski državni mediji nazivaju TB-001 ‘dvorepim škorpionom‘ i prikazuju njegove slike s projektilima ispod krila. Tvrde da je sposoban za misije na velikim visinama i da ima daleki domet.

Kineske zračne snage letjele su ranije u misijama koje nazivaju ‘okruživanje otoka‘ s bombarderom H-6 sposobnim za nošenje nuklearnog oružja.

Nije bilo ispaljenih hitaca i kineski zrakoplovi nisu se našli u zračnom prostoru Tajvana. ADIZ je šire područje koje Tajvan nadzire i patrolira kako bi svojim snagama dao više vremena da odgovore na prijetnje.

Kina je pojačala pritisak na Tajvan u zadnje tri godine u pokušaju da prisili Taipei da prihvati zahtjeve Pekinga za suverenitetom. Tajvanska vlada odbija biti dio Kine i poručuje da samo građani otoka mogu odlučivati o svojoj budućnosti.

Nedavno je Kina organizirala vojne vježbe u blizini Tajvana nakon što se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen sastala s Kevinom McCarthyjem, predsjednikom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, u Los Angelesu.

Vježbe su uključivale raspoređivanje udarne skupine nosača zrakoplova koju je predvodio Shandong, jedan od dva kineska nosača zrakoplova. Japansko ministarstvo obrane, koje također prati aktivnosti u regiji, ovog je tjedna priopćilo da je Shandong izveo rekordnih 620 lansiranja borbenih zrakoplova tijekom 18 dana u jesecu travnju.

Kineski vojni zrakoplovi od 2022. redovito prelaze središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, koji služi kao nesužbena barijera između dviju strana, iako ju Kina ne priznaje.

Najnoviji letovi uključivali su borbene i izviđačke zrakoplove, od kojih su mnogi prešli tu liniju.

Tajvansko ministarstvo također je otkrilo šest PLA brodova, ali nisu odali lokaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39