ZLOKOBAN SIGNAL

Kineski manevri pružili su dragocjen uvid u to kako bi Peking mogao voditi napad na Tajvan

Peking je četverodnevnim simulacijama kraj Tajvana pokazao da može blokirati otok i važne trgovinske rute

Američka je mornarica poslala svoje brodove prema Tajvanu dok je u toj otočnoj zemlji boravila Nancy Pelosi čiji je dolazak toliko uzrujao Kinu da je danima izvodila simulacije napada na otok čiju neovisnost ne priznaje

 U.s. Navy/Zuma Press/Profimedia

Kina je u nedjelju završila najveći dio svojih vojnih vježbi oko Tajvana, koje bi još danas trebale biti izvedene na ograničenom području. No, čini se da se napetost u Aziji nakon prošlotjednog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu neće tako brzo početi smanjivati s obzirom na najavu Pekinga da će od ponedjeljka pa sve do 8. rujna održavati vojne vježbe u blizini južnog dijela Žutog mora i Bohaija, u blizini Južne Koreje.

Promjena statusa quo

SAD je ponovo osudio kineske vojne vježbe kod Tajvana kao provokativne i neodgovorne, jer povećavaju rizik od incidenta. Glasnogovornik Bijele kuće optužio je Kinu da pokušava promijeniti status quo oko Tajvana. Kineski diplomati optužuju Washington za izazivanje kaosa u regiji. Hua Chunying, pomoćnica kineskog ministra vanjskih poslova, optužila je SAD za miješanje u unutarnje stvari Kine. SAD je trebao zaustaviti Nancy Pelosi da ne posjeti Tajvan, poručila je Chunying.

Kina je pokrenula manevre oko Tajvana kao odgovor na prošlotjedni posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeiju. Vježbe predstavljaju najveću demonstraciju vojne snage Kine od sredine 90-ih. Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je da je prema planu izvelo vojne vježbe u moru i zračnom prostoru sjeverno, jugozapadno i istočno od Tajvana, s fokusom na testiranje sposobnosti kopnenih i mornaričkih jurišnih sustava.

Tajvanska vojska izvijestila je da je u vježbama u subotu sudjelovalo 20 kineskih vojnih zrakoplova i 14 ratnih brodova, a kineske bespilotne letjelice ponovno su primijećene iznad otoka Kinmen pod tajvanskom upravom. Kinmen se nalazi samo 10 kilometara od lučkoga grada Xiamena na kineskom kopnu. Za nedjelju nisu objavili koliko je brodova i letjelica sudjelovalo. Kako javlja CNN, zapovjedništvo istočnog krila kineske vojske priopćilo je u nedjelju oko podneva po lokalnom vremenu da je izvelo vježbe gađanja u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana kao što je planirano. "Vježbe su bile usredotočene na zajedničke napade s kopna i sposobnosti zračnih napada na velike udaljenosti", stoji u priopćenju.

Mao i Nixon

Tajvan je objavio da je u nedjelju ujutro više kineskih zrakoplova, vojnih brodova i bespilotnih letjelica u Tajvanskom tjesnacu sudjelovalo u "simuliranom napadu na glavni otok Tajvana i tajvanske mornaričke brodove". Nisu objavili jesu li kao prethodnih dana kineski zrakoplovi prelazili osjetljivu središnju liniju u Tajvanskom tjesnacu koji odvaja otok od kineskog kopna.

Pomoćnica kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying optužila je SAD za miješanje u unutarnje poslove Pekinga. SAD treba prestati pokušavati razbiti "politiku jedne Kine". To se odnosi na dogovor kineskog i američkog lidera Maoa i Nixona iz 1970-ih da zemlje mogu održavati formalne diplomatske odnose s Kinom ili Tajvanom, ali ne s oboje.

Poznata kao dugogodišnja kritičarka kineske politike koja se ne obazire na koncept ljudskih prava, 82-godišnja Nancy Pelosi otputovala je na Tajvan usprkos jasnim porukama protivljenja kineskih vlasti, usprkos tome što su se i predsjednik SAD-a Joe Biden i američka vojska ogradili od njenog posjeta. "Ovaj nepromišljeni potez ozbiljno je potkopao suverenitet Kine, ozbiljno se umiješao u unutarnje poslove Kine, ozbiljno prekršio obveze SAD-a, ozbiljno ugrozio mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca. Sasvim je prirodno da Kina čvrsto odgovori", poručila je kineska doministrica .

Saboter i destabilizator

"Naš je stav opravdan, razuman i zakonit; naše su mjere čvrste, snažne i odmjerene; a naše vojne vježbe su otvorene, transparentne i profesionalne. Oni su u skladu s domaćim i međunarodnim zakonima, kao i međunarodnom praksom. Njihov je cilj poslati upozorenje počinitelju i kazniti snage za ‘neovisnost Tajvana‘. Čvrsto ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine, odlučno zaustaviti pokušaj SAD-a da koriste tajvansku kartu za obuzdavanje Kine", ističe Hua Chunying.

Peking poručuje da podržavaju međunarodno pravo i temeljne norme koje reguliraju međunarodne odnose, posebno princip nemiješanja u unutarnje stvari zemalja iz Povelje UN-a. "Ako se odbaci načelo nemiješanja, svijet će se vratiti zakonu džungle", upozoravaju Kinezi.

Kineski manevri oko Tajvana pružili su dragocjen uvid u to kako bi Peking mogao voditi napad na Tajvan, analizira agencija AFP. Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i oštro reagira na svaki signal nezavisnosti otoka koji od osnivanja Narodne republike Kine 1949. nije pod njezinom kontrolom.

Kineska vojska je prvi put izvela vježbe na istočnom dijelu Tajvana, području strateški vitalnom za opskrbu tajvanske vojske. SAD svojeg saveznika opskrbljuje naoružanjem, ali su iz Washingtona slani proturječni signali o tome hoće li američka vojska pomoći Tajvanu ako Kina izvrši invaziju na otok. Najnovija vojna vježba poslala je zlokoban signal da Peking sada može blokirati cijeli otok i spriječiti svaki ulazak ili izlazak komercijalnih ili vojnih brodova i zrakoplova.

Kinesko veleposlanstvo u Australiji nazvalo je SAD "najvećim saboterom i destabilizatorom mira u Tajvanskom tjesnacu". "Kina je žrtva političke provokacije iz SAD-a. Akcije koje je poduzela kineska vlada kako bi zaštitila državni suverenitet i teritorijalni integritet i obuzdala separatističke aktivnosti su legitimne i opravdane", stoji u priopćenju veleposlanstva, kako to prenosi CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:10