‘LU IZ MARIUPOLJA‘

Kineski novinar dobio ekskluzivan pristup ruskoj vojsci, njegovi izvještaji kao da su pisani u Kremlju

Izvještaji novinara Lua Yuguanga iz Mariupolja potkopavaju tvrdnje Pekinga da je u sukobu u Ukrajini neutralan

Lu Yuguang

 Twitter

Kineski reporter pridružio se ruskoj vojsci te slobodno izvještava iz gradova u istočnoj Ukrajini, uključujući Mariupolj, a snimio je i ruske trupe na mjestu na kojem su ulogorene, pa čak i intervjuirao neke vojnike, piše Telegraph.

U jednom od svojih izvještaja, Lu Yuguang, koji radi za jednu od državnih kineskih medijskih kuća, pita ruskog vojnika je li nervozan. Čovjek mu smjesta odgovara da nije i dodaje: 'Borim se već osam godina.'

U drugom izvještaju, Lu ponavlja ruske dezinformacije i tvrdi da 'militanti u Kijevu i dalje uzimaju taoce, a sada ih je već više od 1.634, i koriste ih kao živi štit'.

Taj video završava nasnimljenim dramatični glasom koji kaže: 'To je bio Lu Yuguang koji izvještava iz Mariupolja.' Kamera se tada okreće prema Luu koji odlazi niz cestu dok mu se grupa vojnika smiješi iz kamiona.

Lu je također uspio dobiti i 'ekskluzivni' intervju s Denisom Pušilinom, vođom odmetnute Narodne republike Donjeck u kojem ovaj kaže kako njegove snage uz pomoć Rusije 'ponovno zauzimaju naselja'.

U Luevim se izvještajima sugerira da su kineski mediji, unatoč inzistiranju Pekinga da je u ovom konfliktu neutralan, dobili pristup bez presedana ruskoj vojsci te pomažu proširiti poruku Moskve.

To također potencijalno ukazuje da postoji određena garancija da će kineske državne novinare čuvati ruski vojnici, sugerirajući ili implicitnu ili eksplicitnu koordinaciju između Pekinga i Moskve.

Kina snažno cenzurira vijesti i informacije kako bi kontrolirala što njezino domaće stanovništvo zna o svjetskim događajima. Nedavne vladine direktive državnim medijima izričito su navele da izvješća ne smiju kritizirati Rusiju niti koristiti riječ 'invazija'.

Vladini dužnosnici također su ponovili da Peking podržava svoje 'neograničeno prijateljstvo' s Rusijom.

'Vidimo potpuno nekoherentan odgovor Kine, a to je 'mi smo potpuno neutralni, ali podržavamo Rusiju; naš je odnos 'čvrst kao kamen'', kaže Steve Tsang, direktor Kineskog instituta SOAS na Sveučilištu u Londonu. 'Koliko čvršći taj odnos još može postati?'

Tsangove primjedbe odnose se na način na koji je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao odnos Kine i Rusije ranije ovog tjedna: 'Odnosi su čvrsti, a izgledi za suradnju između dviju strana vrlo su široki'.

'Bez obzira koliko je međunarodna situacija zlokobna, i Kina i Rusija će zadržati svoju stratešku odlučnost i nastaviti svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo u koordinaciji nove ere', rekao je Wang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39