ZVECKANJE ORUŽJEM

Kineski predsjednik Hu Jintao poručio vojsci: Pripremite se za rat!

Nakon što je Obama poručio da SAD ostaje 'pacifička sila', Peking je uzvratio najavom pomorskih vježbi
Chinese President Hu Jintao listens on at the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders Summit in Kapolei, Hawaii, on November 13 , 2011. The United States hosts this year's APEC forum for the first time since 1993, with leaders from the 21 member economies convening on the island of Oahu on November 12-13. AFP PHOTO Jim WATSON
 AFP

Kineska mornarica mora nastaviti s modernizacijom i biti spremna za rat kako bi mogla braniti nacionalnu sigurnost Kine - rekao je u utorak kineski predsjednik Hu Jintao, prenosi BBC .

Hu je mornaricu pozvao na provođenje intenzivnih priprema za borbu i ubrzanu modernizaciju kako bi Kina zajamčila nacionalnu sigurnost i svjetski mir.

- Naše djelovanje moramo usmjeriti na nacionalnu obranu i jačanje vojnih kapaciteta - stoji u pisanoj izjavi kineskog predsjednika Hua objavljenoj na vladinoj internetskoj stranici.

Hu je izjavu dao na sastanku Središnjeg vojnog povjerenstva na čijem je čelu, i u prisustvu Xija Jinpinga, svog vjerojatnog nasljednika i sadašnjeg zamjenika u povjerenstvu i vlasti.

Kineska Narodnooslobodilačka vojska, najveća vojna sila na svijetu, i dalje se većinom sastoji od kopnene vojske, ali mornarica dobiva na sve većoj važnosti u skladu sa sve snažnijim pomorskim ambicijama Kine. Nedavno je njihova mornarica nabavila prvi nosač zrakoplova.

Kina se nalazi u teritorijalnim razmiricama s nekoliko država u Južnom kineskom moru . Također, sve su veće tenzije i između Kine i SAD-a, države sa sve većim prisustvom u regiji.

Kinezi odavna svojataju Južno kinesko more, dok Vijetnam, Filipini, Malezija i Bruneji također potražuju dijelove teritorija u tom moru, te optužuju Peking za povećanu agresivnost.

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama poručio da SAD ostaje u tom području kao pacifička sila, službeni Peking uzvratio je najavom pomorskih vježbi u Pacifiku u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23