LI KEQIANG

Kineski premijer govorio o "mirnom rastu" odnosa s Tajvanom i "ujedinjenju" s Kinom

Kina Tajvan smatra svojim teritorijem te je u protekle dvije godine povećala svoju vojnu aktivnost oko otoka

Kineski premijer Li Keqiang

 Leo Ramirez/AFP

Kineski premijer Li Keqiang u subotu je na otvaranju Svekineske narodne skupštine govorio o "mirnom razvoju" odnosa s Tajvanom i njegovu "ujedinjenju" s Kinom kazavši da se Peking oštro protivi separatističkim aktivnostima i inozemnim utjecajima na otoku.

Kina Tajvan smatra svojim teritorijem te je u protekle dvije godine povećala svoju vojnu aktivnost oko otoka, tvrdeći da odgovara na „zavjeru“ između Taipeija i Washingtona, glavnog tajvanskog saveznika.

Govoreći na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta, Li je rekao da Peking stoji iza načela „jedne Kine“ prema kojem je Tajvan dio matične Kine.

„Nastavit ćemo unaprjeđivati mirni rast odnosa preko Tajvanskog tjesnaca i ujedinjenja Kine“, kazao je kineski premijer.

„Oštro se protivimo bilo kakvoj separatističkoj aktivnosti prema 'tajvanskoj neovisnosti' te se snažno odupiremo inozemnom miješanju“.

„Svi mi, Kinezi s obje strane Tajvanskog tjesnaca, trebamo se ujediniti kako bismo radili na velikom i slavnom cilju kineskog napretka“.

Tajvanske vlasti odgovorile su Kini poručivši joj da bi se ona trebala više orijentirati na prave probleme svog naroda i promicanju demokracije, umjesto da „potkopava međunarodna pravila i poredak“.

„Tajvansko javno mnijenje snažno se protivi političkom okviru, vojnom zastrašivanju i diplomatskom pritisku koje je nametnula Kina“, objavilo je tajvansko vijeće za odnose s Kinom.

Većina Tajvanaca ne želi biti pod vlašću autokratske Kine, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 07:05