ZAJEDNIČKI PROJEKT

Kineski premijer: Pelješki most unapređuje suradnju Kine i Europske unije

Pelješki most "osim što je most promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, i odraz je suradnje Kine i EU-a"

Li Keqiang

 Leo Ramirez/Afp

Kineski premijer Li Keqiang je na otvorenju Pelješkog mosta u utorak istaknuo kako se nada da će taj projekt, osim kinesko-hrvatskog prijateljstva, unaprijediti i odnose i suradnju Kine i EU-a.

Suradnja kineskih i europskih tvrtki na projektu "nam daje inspiraciju da zemlje različitih povijesniih i kulturnih nasljeđa mogu udružiti svoje snage u solidarnoj suradnji", rekao je kineski premijer te ocijenio da je Pelješki most pokazao obostrane koristi "komplementarne suradnje Kine i EU-a".

Pelješki most "osim što je most promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, i odraz je suradnje Kine i EU-a", zaključio je u svom obraćanju okupljenima putem video snimke..

"Kina i EU su sveobuhvatni strateški partneri. Kina uvijek pristupa odnosima s Europskom unijom dugoročno i na strateškoj razini, rado vidi jedinstvenu i prosperitetnu Europu, stalno se zalaže za suradnju i međusobno učenje na temelju međusobnog uvažavanja i ravnopravnosti, što odgvoara suštinskim i dugoročnim interesima Kine i EU-a", poručio je europskim partnerima.

Li Keqiang je ustvrdio da, iako je svijet izložen ozbiljnim darima poput pandemije i "geopolitičkih sukoba", gospodarska globalizacija i dalje "nezaustavljiv povijesni trend" i "pravi smjer za ostvarivanje uzajamnih i višestrukih koristi".

"Kina i EU predstavljaju važne politčke snage i vodeće su globalne gospodarske sile. (...) U sadašnjim okolnostima obje strane trebaju zajedno očuvati multilateralni trgovinski sustav utemeljen na pravilima sa Svjetskom trgovinskom oragnizacijom u središtu, kako bismo zajedno gradili otvoreno svjetsko gospodarstvo", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:39