CRNA LISTA

Kineski proizvođači materijala za solarne panele na meti SAD-a zbog Xinjianga

Bijela kuća zabranila je uvoz ključnog materijala za solarne panele koji proizvodi kineska tvrtka Hoshine Silicon Industry
 Tang Ke/sipa Asia/Zuma Press/Profimedia

SAD je u četvrtak uvrstio na crnu listu skupinu kineskih kompanija koje proizvode materijale za solarne panele zbog optužbi o navodnom prisilnom radu u pokrajini Xinjiang.

Bijela kuća zabranila je uvoz ključnog materijala za solarne panele koji proizvodi kineska tvrtka Hoshine Silicon Industry i isporuke američke robe i usluga toj kompaniji.

Na crnoj su listi i Xinjiang Dago New Energy, Xinjiang East Hope Noferrous Metals, Xinjiang GCL New Energy Material Technology i Xinjiang Production and Construction Corps.

Neke od tih tvrtki spadaju među vodeće proizvođače monokristalnog silicija i polisilicija u svijetu, koji se koriste u proizvodnji solarnih panela.

Kabinet predsjednika Joea Bidena tvrdi da su kompanije uključene u prisilni rad Ujgura i drugih muslimanskih manjinskih skupina u Xinjiangu.

Poslovna praksa tih kompanija kosi se s američkim vrijednostima i ujedno šteti američkim radncima „izrabljivanjem radne snage i umjetnim snižavanjem plaća".

Ministarstvo rada paralelno je na "Popis robe proizvedene dječjim ili prisilnim radom" dodalo i polisilikon, proizveden prisilnim radom u Kini.

"Mjere pokazuju da smo spremni nametnuti dodatne troškove Narodnoj Republici Kini (NRK) zbog okrutnih i nehumanih praksi prisilnog rada i pobrinuti se da Peking poštuje pravila poštene trgovine u okviru međunarodnog poretka utemeljenog na propisima", priopćili su iz Bijele kuće.

Tvrtka Hoshine Silicon Industry priopćila je da ne izvozi industrijski silicij izravno u SAD, što ograničava utjecaj zabrane.

Xinjiang Daqo New Energy ističe "nultu toleranciju" prema prisilnom radu, dodavši također da ne prodaje svoju robu izravno u SAD, niti u SAD-u išta izravno kupuje, pa zabrana ne bi trebala "značajno" utjecati na njegovo poslovanje.

Ostale tvrtke nisu odgovorile na zahtjev da komentiraju američki potez ili ih se nije moglo dobiti.

Vlada u Pekingu naglašava da su tvrdnje o prisilnom radu obične laži.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u četvrtak u reakciji na medijska izvješća o američkoj zabrani da će Kina poduzeti "sve potrebne mjere" kako bi zaštitila prava i interese svojih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:57