INCIDENT

Kineski ratni zrakoplovi prešli Tajvanski tjesnac, vlasti poručuju: ‘To je demonstracija sile!‘

Prema priopćenju tajvanskih vlasti, nadležne službe zrakoplove su putem radijske veze upozoravali na kršenje granice
Kineska predsjednica Tsai Ing-wen
 Chang Hsin-wei/AFP

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen ogorčeno se obratila novinarima nakon novog incidenta u Tajvanskom tjesnacu, liniji razdvajanja između te otočne države i matične Narodne republike Kine.

Prema njenim riječima, kineske vlasti organizirale su provokaciju i čin nasilja kada su u tjesnac poslali mnoštvo moćnih ratnih zrakoplova koji su prešli liniju razdvajanja i uletjeli u tajvanski zračni prostor, čime je narušena automomija ovog otoka. Prema predsjednikovim riječima, zrakoplovi su u tajvanski prostor tijekom petka i subote ušli gotovo četrdeset puta, a radilo se o visokosofisticiranim lovcima te jakim bombarderima.

Eskalacija narušenih odnosa

Riječ je o značajnoj eskalaciji ionako narušenih odnosa između Tajvana i Kine, javlja CNN.

- Ovo nije samo problem Tajvanskog tjesnaca nego i cijele regije. Kineske vojne akcije, naročito proteklih dana, šalju jasnu poruku prijetnje silom, uz verbalne napade i vojne prijetnje upućene Tajvanu - rekla je Ing-wen.

Do novih incidenta došlo je nedugo nakon što je Keith Krach, visoki američki dužnosnik za područje ekonomije, energije i okoliša, održao sastanke u tajvanskoj prijestolnici Taipeiju, te sudjelovao u komemoraciji bivšpem predsjedniku Lee Teng-huiju.

Trodnevni posjet Peking je oštro osudio, a glasnogovornik tajvanskog Ministarstva vanjskih poslova zatražio je da se službena komunikacija među dvjema stranama smjesta okonča. Kina je na posjet visokog američkog dužnosnika burno reagirala, te je pojačala vojnu prisutnost u Južnom kineskom moru, podsjećajući na službeni stav kako je Tajvan neodvojiv dio teritorija Kine, unatoč tomu što dvije države egzistiraju de facto odvojene već više od sedam desetljeća.

Tajvanski tjesnac neformalno je, ali uvriježeno granično područje pod kontrolom Pekinga i Taipeija. Kako navodi CNN pozivajući se na tajvanska i američka izvješća, do ovog vikenda kineski su ratni zrakoplovi granicu od 1999. prekršili namjerno svega tri puta i to jednom 2019., te dva put ove godine. No, samo ovog vikenda granicu je preletjelo gotovo četrdeset kineskih ratnih zrakoplova među kojima su bombarderi H-6, lovci J-10, J-11 i J-16, te protupodmornički zrakoplovi Y-8.

Prema priopćenju tajvanskih vlasti, nadležne službe zrakoplove su putem radijske veze upozoravali na kršenje granice, te su aktivirali sustav protuzračne obrane. Peking se o incidentu oglasio tek u ponedjeljak tvrdeći da je riječ o legitimnim vojnim akcijama.

- Tajvan je neodvojiv dio kineskog teritorija i nema takozvane "linije razdvajanja" - poručio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

CNN podsjeća kako SAD njeguju dobre odnose s Tajvanom još od njihovog otcjepljenja od matične države 1949., do kojeg je došlo po okončanju krvavog građanskog rata. No, otkako su Peking i Washington 1979. uspostavili diplomatske odnose, SAD se uglavnom suzdržavao od slanja svojih visokih dužnosnika u službene posjete Tajvanu, trudeći se tako ne zamjerati Kini. Kineski predsjednik Xi jinping nedvosmisleno je rekao kako su mu namjere otok vratiti pod kinesku upravu te nije htio jasno odbiti mogućnost da to učini uporabom vojne sile.

Oglasila se i Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) rekavši kako su vojne vježbe bile nužne radi razvoja događaja u Tajvanskom tjesnacu.

- Kineske postrojbe pokazale su pouzdanost i odlučnost u namjeri da se othrvaju bilo kakvoj prijetnji od strane bilo koje osobe ili sile.

Analitičari kažu pak kako ove vježbe nisu tek upozorenje tajvanskim vlastima, nego generalna proba za predstojeće kinesko zauzimanje Tajvana.

SAD ne krije da je na tajvanskoj strani, pa su toj državi odobrili kušnju naoružanja, uključujući lovce F-16 i tenkove M1A1, u pripremi je i sedam pošiljki teškog naoružanja, a mnogi snažnu poruku vide i u posjetu vladinog tajnika Azara koji je najviše rangirani američki dužnosnik na tajvanskom tlu prošlih desetljeća. Prisutnost pojačavaju i američki ratni brodovi koji se kreću prema Tajvanskom tjesnacu.

Washingotn se također oglasio priopćenjem u kojem se tvrdi kako je Peking taj koji destabilizira stanje u regiji.

- Agresivni i destabilizacijski potezi PLA kontinuirani su pokušaj kineskih vlastida promijene "status quo" na otoku i promijene povijest. To je još jedan u nizu postupaka Kine kojima se uz pomoć prekomjerne vojne sile nameće Tajvanu - poručili su iz Bijele kuće.

I dok je PLA izvela vojne vježbe nedaleko Tajvana, vlastite vježbe provlea je na moru i američka vojska, pri čemu su angažirani ratni brodovi, podmornice i borbeni zrakoplovi. Pritom je planirano potopljena jedna fregata, a američka vojska izjavila je kako je vježba "Valliant Shield 2020." pokazala spremnost američke vojske da nadjača svakog protivnika na moru, pod morem ili u zraku. Tijekom nedjelje izvedeno je i gađanje tajvanskog otoka raketama tipa Tomahawk s krstarice USS Antietam.

- Vježba je pokazala spremnost krstarice Antietam da prati, locira i eliminira svaku prijetnju miru i stabilnosti - priopćili su iz američke mornarice, a Kina je najavila nove vježbe s bojevom municijom sve do kraja mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:28