VISOKA NAPETOST

Kineski šef diplomacije napao Amerikance pa se sastao s Blinkenom: ‘Što, hoće srušiti sve balone na svijetu?!‘

Spor zbog rušenja balona zategnuo je odnose dviju sila u vrijeme kada zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini

Wang Yi I Antony Blinken 

 Stefani Reynolds/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u subotu s kineskim šefom diplomacije Wangom Yijem na rubu Sigurnosne konferencije u Münchenu, a susret je održano u doba napetosti zbog kineskog špijunskog balona srušenog iznad Sjedinjenih Država.

"Možemo potvrditi da je državni tajnik Blinken završio sastanak s Wangom Yijem na rubu Sigurnosne konferncije u Münchenu", objavio je mailom dužnosnik State Departmenta pod uvjetom da ostane neimenovan.

Nešto manje od dva sasta prije, Reuters je javio da je kolona vozila s Blinkenom napustila hotel i uputila se u nepoznatom smjeru.

Spor zbog rušenja balona - koji je nadlijetao Sjedinjene Države i Kanadu dok ga nisu srušile američke vlasti po naredbi predsjednika Joea Bidena, zategnuo je odnose dviju sila u vrijeme kada zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini.

Ranije u subotu, Wang je optužio Sjedinjene Države da su "histerično" reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila kada su srušile balon.

"Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?", upitao je šef kineske diplomacije. To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

"Pozivamo SAD da pokaže iskrenost i ispravi svoje greške, da riješi ovaj incident koji je narušio američko-kineske odnose", rekao je Wang. "Nadamo se da će SAD voditi pozitivnu politiku prema Kini i raditi s Kinom da se naši odnosi vrate na put zdravoga razvoja", dodao je.

Zbog balona Blinekn je odgodio ranije planirani posjet Pekingu 5. i 6. veljače, a što bi bio prvi posjet američkog državnog tajnika Kini u pet godina i prigoda da dvije zemlje stabiliziraju sve krhkije veze.

U četvrtak je Biden rekao da se neće ispričavati zbog rušenja kineskog balona i učinit će tako sa svim letećim objektima koji će prijetiti sigurnosti Sjedinjenih Država, no poručio je i da ne želi novi hladni rat te najavio sastanak s kineskim predsjednikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42