OPĆA SKUPŠTINA

Kineski veleposlanik u UN-u poručio da svijet neće ništa dobiti novim hladnim ratom

Kina koja ne želi osuditi Rusiju zbog napada, pozvala je u ponedjeljak na smirivanje putem glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova

Ruski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun

 Andrea Renault/afp

Kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima rekao je na izvanrednoj hitnoj sjednici UN-ove Opće skupštine posvećene ruskoj invaziji na Ukrajinu da svijet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom.

"Hladni rat je odavno završen. Hladnoratovski način razmišljanja o blokovskom sukobu mora se napustiti", rekao je Zhang Jun za govornicom Opće skupštine, istaknuvši da će "svi biti na gubitku" povratkom na takvu politiku.

Rusija je od ponedjeljka na optuženičkoj klupi na UN-ovoj Općoj skupštini, na "izvanrednoj hitnoj sjednici" njezine 193 članice koje se trebaju odrediti prema ruskoj invaziji na Ukrajinu o kojoj je odlučio Vladimir Putin.

Kina koja ne želi osuditi Rusiju zbog napada, pozvala je u ponedjeljak na smirivanje putem glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Wanga Wenbina koji je pozvao zaraćene strane da "ostanu mirne i da budu suzdržane kako bi se spriječila nova eskalacija".

Kineska diplomacija od izbijanja sukoba vješto održava ravnotežu između političke bliskosti s Moskvom i svoje tradicionalne obrane "suverenosti i teritorijalne cjelovitosti" država.

Peking u petak nije htio glasovati za rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje ruska agresija, ali nije ni bio protiv, nego se suzdržao.

Komunistički režim ne želi govoriti o ruskoj "invaziji" i kaže da "razumije" ruske zahtjeve za sigurnost koje ocjenjuje "razumnima", pristajući uz pritužbe Moskve na NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:02