MOĆNO ORUŽJE

Kineski vladar mora: Najmoćniji razarač na svijetu iz prikrajka čeka trenutak da Kina napadne Tajvan

Type 055 efikasniji je razarač od američkog USS Zumwalta, za koji se uvriježeno vjerovalo da je najbolji na svijetu

Type 055 u kineskoj luci

 Xinhua/Eyevine/Profimedia/Xinhua/Eyevine/Profimedia

Kina trenutno ima najveću svjetsku mornaricu, a možda posjeduje i najmoćniji svjetski razarač.

Kineska ratna mornarica ima 355 brodova, dok Amerikanci posjeduju 297 brodova. A najveće i najsnažnije plovilo u toj kineskoj floti je razarač Type 055.

Razarač Type 055, koji je nasljednik klase Type 052D, izgrađen je u kineskim kompanijama Jiangnan Shipyard i Dalian Shipbuilding Industry Company za potrebe kineske ratne mornarice. Gradnja je započela 2014., a kineska vojska ga koristi od 2020.

image

Mornari na palubi kineskog razarača

Mark Schiefelbein/Afp/Profimedia/Mark Schiefelbein/Afp/Profimedia

Misija: Tajvan

Klasa razarača poznata je i kao krstarica klase Renhai. Kao višenamjenski ratni brod, opremljen je oružjem za suzbijanje projektila, brodova i podmornica, navodi South China Morning Post. Valja napomenuti kako je nekoliko vojnih stručnjaka, izjavilo za kineski državni medij Global Times, kako je uloga razarača odvratiti stranu intervenciju u slučaju da Kina izvrši vojni napad na Tajvan.

Kineski mediji proglasili su gore opisani brod kao drugi najmoćniji razarač na svijetu, nakon USS Zumwalta. Usporedbe radi, američki Zumwalt je najveći razarač na svijetu, i teži 15.907 tona. Tip 055 nešto je lakši, sa svojih 12.000-13.000 tona.

No dio stručnjaka Type 055 smatra i efikasnijim od američkog razarača. Za razliku od američkog USS Zumwalta, koji je fokusiran na kopnene napade, Type 055 je amfibijski jurišni brod. Nadalje, dok Zumwalt, zbog problema s opremom, dio stručnjaka naziva "neuspjelim konceptom broda", nekoliko vojnih publikacija Type 055 nazvalo je "najmoćnijim svjetskim razaračem", a prema Military Watch Magazinu, Type 055 je prvi razarač na svijetu koji je testirao uporabu strojnica u pomorskim bitkama.

image

Type 055

Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia/Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Šest brodova u klasi

Prvi brod u ovoj klasi, Nanchang pušten je u pogon u siječnju 2020. Prema podacima geopolitičke publikacije Special Eurasia još pet ih je od tada u aktivnoj službi: Lhasa, Anshan, Wuxi, Dalian, i Yan'an.

Masivni brodovi koriste četiri plinske turbine koje generiraju ukupno 150.000 konjskih snaga. Imaju brzinu krstarenja od 30 čvorova (56 kilometara na sat). Brodovi mogu primiti preko 300 članova posade. Prema računici Military Watch Magazina, svaki od ovih brodova košta oko 6 milijardi kineskih juana (920 milijuna dolara) po jedinici, što ih čini daleko jeftinijim od USS Zumwalta. Foreign Policy navodi da jedan razarač Zumwalta američku mornaricu stoji 7 milijardi dolara. Type 055 je duplo skuplji od ostalih iz kineske flote, no i dalje znatno jeftiniji od Zumwalta.

image

Američki USS Zumwalt uz Type 055 najmoćniji je razarač na svijetu

Mc1 Peter Burghart/planetpix/Zuma Press/Profimedia/Mc1 Peter Burghart/planetpix/Zuma Press/Profimedia

Napredne sposobnosti

Za razliku od razarača Zumwalt, Type 055 ima i napredne stealth sposobnosti, što znači da može biti nevidljiv i najnaprednijm radarima, a ima u dvopojasni radarski sustav, Type 346B Dragon Eye, koji američka mornarica "nije uspjela integrirati" u Zumwalts, stoji u analizi Military Watcha. Uz napredne radare, Type 055 ima i torpeda, a može nositi dva helikoptera: Harbin Z-9 i Changhe Z-18.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 03:28