PLENUM PARTIJE

Kineski vođe obećali promjene na tržištu

Vođe Kineske komunističke pratije nakon četverodnevne konferencije u utorak su obećali da će uvesti promjene koje će tržišnoj konkurenciji dati "odlučujuću ulogu" u ekonomiji i planiraju osnovati novi odbor za nadzor nacionalne sigurnosti.

To su prve odluke obavljene u državnim medijima nakon zatvorenog sastanka partijskog vodstva kojega je kineski predsjednik i šef Komunističke partije Xi Jinping nazvao odlučujućim događajem u njegovim nastojanjima da Kinu odvede u novu fazu ekonomskog rasta.

S premijerom Lijem Keqiang obećao je da će kinesku ekonomiju osloboditi ovisnosti o zagađujućim industrijama, državnim građevinskim projektima i nacionalizacije zemlje s nikakvom kompenzacijom seljacima, te da će ruralni radnici migranti osjetiti bolje uvjete rada, života i urbanizaciju.

U prvim izvještajima s Trećeg plenuma partijskog Centralnog komiteta, samo je kratak sažetak tema rasprave koju je vodilo 200tinjak partijskih predstavnika iz cijele Kine. Odobren je velik broj prijedloga kojima se, generalno, traže ekonomija koja bi bila više tržišna i bolje prakse upravljanja zemljom. Među planiranim mjerama su porezne reforme, integriranje urbanog i ruralnog društva, napredniji državni servisi i učinkovitije pravosuđe.

"U srži problema je ispravno postavljanje odnosa države i tržišta" stoji u priopćenju s plenuma koje prenosi državna agencija Xinhua "Dajte tržištima odlučniju ulogu u raspodjeli resursa i omogućite kvalitetniju ulogu vlade." Vođe su najavili građanima da se pripreme za odmjerene promjene i poručili su da je vladina namjera izgraditi pravednije društvo.

"Uzmite promicanje društvene pravde i pravednosti kao početnu točku puta prema cilju" stoji u priopćenju "Omogućite vladi da propisno uravnoteži razvoj i stabilnost. Moramo biti hrabri i koračati čvrsto."

Predsjednik Xi je želi ekonomski pomladiti naciju ali i potisnuti domaću političku opoziciju i vratiti vanjsku politiku u fokus. Političari su najavili niz poteza kojima žele preuzeti veću kontrolu na tim područjima, recimo spomenuti odbor za nacionalnu sigurnost. Formalni naziv novog državnog tijela još nije poznat. Kineski su dužnosnici dugo proučavali kako radi američki Odbor za nacionalnu sigurnost i svoj su osmilili prema uzoru na njega i još neka slična tijela na zapadu.

Državne tvrtke i dalje će imati glavnu ulogu u ekonomiji ali vlada želi izjednačiti državni i privatni sektor kao "važne temelje ekonomskog i društvenog razvoja zemlje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:24