NAPETOST NA VRHUNCU

Kinezi i Amerikanci trebali bi se sastati u srcu Europe, traže se opcije: ‘Kad vidite kako se ponašaju ambasade...‘

Blinken i Wang trebali bi se tako sastati na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu koja se održava od 17. do veljače 19

Antony Blinken i tajanstveni balon

Državni tajnik Antony Blinken razmatra sastanak s Wang Yijem, glavnim kineskim diplomatom, tvrde izvori upoznati s tom tematikom, otkriva Bloomberg.

Blinken i Wang trebali bi se tako sastati na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu koja se održava od 17. do veljače 19., rekli su izvori koji su htjeli ostati anonimni.

Blinken je inače prošli tjedan otkazao svoj put u Peking, nakon što su SAD identificirale kineski špijunski balon koji lebdi iznad američkog zračnog prostora. SAD je poručio da bi Blinkenov posjeti Kinu ostavio kriv dojam, dok je balon još u zraku. Dan nakon što je putovanje otkazano, Pentagon je oborio balon u blizini Južne Karoline.

SAD tvrdi da je balon bio dio globalnog programa nadzora. Kina inzistira na narativu kako je to bio uređaj za praćenje vremena koji je skrenuo s kursa.

Od obaranja prvog balona, nekoliko je neidentificiranih objekata otkriveno u zračnom prostoru Sjeverne Amerike. Tri takva objekta oborena su posljednjih dana. Kina je, pak, u ponedjeljak optužila SAD za slanje više od 10 balona iznad njenog teritorija od početka 2022.

Visoki dužnosnik američke administracije, upitan o mogućnosti sastanka Blinken-Wang, rekao je da SAD stalno procjenjuje sve opcije diplomacije, ali nema još ništa konkretno za službeno objaviti. Vijeće za nacionalnu sigurnost i State Department odbili su komentirati potencijalan sastanak, kao i kinesko veleposlanstvo.

Dužnosnici i analitičari kažu da bi sastanak ministara vanjskih poslova G-20 u ožujku u Indiji mogla biti druga prilika za sastanak, budući da se kao gosti tamo očekuju i Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang.

Na konferenciji za novinare sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama, U.S. Zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman rekla je da nema ništa zasad kazati o potencijalnom sastanku Blinken-Wang Yi u Münchenu. No isto tako nije ni odbacila mogućnost skorog sastanka.

- Kao što je tajnik Blinken dosljedno govorio, i kao što je rekao Wang Yiju - kao što su svi rekli NR Kini - otvoreni smo za dijalog kada to bude u našem interesu i vjerujemo da su uvjeti ispravni. Znam da postoje izvješća o mogućem sastanku u Münchenu, ali danas nemam ništa za objaviti - rekla je Sherman, prenosi Reuters.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na redovnom brifingu za novinare da Washington "uvijek procjenjuje sve opcije za diplomaciju".

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu pozvalo se na brifing kineskog ministarstva vanjskih poslova na kojem je najavljen Wangov plan da prisustvuje konferenciji u Münchenu, ali nije spomenut bilo kakav plan za susret s Blinkenom.

Daniel Russell, vodeći američki diplomat za istočnu Aziju za vrijeme mandata Baracka Obame, nazvao je München "očiglednim mjestom za prijeko potrebnu osobnu raspravu na višoj razini".

- Nema sumnje da dvije strane potiho istražuju opcije za sastanak. Kad vidite kako se ponašaju veleposlanstva... nijedna strana ne želi se baviti tim pitanjem, dok su pod medijskim reflektorima - zaključio je Russell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:15