PAS KUNXUN

KINEZI KLONIRALI POLICIJSKOG PSA TRAGAČA On je Sherlock Holmes pasa tragača, a na ovaj način znatno će se skratiti vrijeme njegove obuke

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Znanstvenici iz jugozapadne kineske pokrajine Yunnan klonirali su, kako su kazali "Sherlocka Holmesa među policijskim psima tragačima" u sklopu programu čija je svrha skratiti vrijeme obuke i smanjiti troškove za obuku policijskih pasa tragača, izvijestili su državni mediji.

Pas tragač, nazvan Kunxun, kloniran je u suradnji između tvrtke Sinogene Biotechnology Company iz Pekinga i Agronomskog sveučilišta Yunnan te uz potporu Ministarstva javne sigurnosti, izvijestio je državni list Global Times.

Iz uprave Sinogenea su kazali kako se nadaju da će se na ovaj način znatno skratiti vrijeme obuke pasa tragača. Po njihovim saznanjima obuka klonova vještih i obučenih vojno-policijskih pasa puno je lakša od one običnih pasa.

No troškovi kloniranja još uvijek predstavljaju najveću prepreku, kazao je zamjenik direktora tvrtke Zhao Jianping.

Pred Kunxunom, koji sada ima tri mjeseca, opsežna je obuka otkrivanja droge, kontrole potencijalnih krijumčara i kriminalaca te obuka na području potrage za dokazima.

Službeni list China Daily piše da će Kunxun postati punopravni policijski pas kad navrši 10 mjeseci.

Obuka obično traje oko pet godina i stoji čak 500.000 juana (oko 487.000 kuna). Pritom nema nikakvog jamstva da će ona biti uspješna, kažu stručnjaci za obuku životinja s Yunnanskog sveučilišta agronomije. List nije naveo koliko će u konačnici stajati klonirani pas.

Prvoga psa klonirali su 2005. godine južnokorejski znanstvenici, a dvije godine kasnije ta je zemlja počela zapošljavati klonirane retrivere kojima je zadaća nanjušiti drogu na carinskim prijelazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:54