POSTALI PREDMET SPRDNJE

Kinezi nakon burnih reakcija vratili originalnu verziju ‘Kluba boraca‘, a onda je opet malo cenzurirali

Izmjena završetka filma je izazvala žestoku raspravu o cenzuriranju filmova u Kini
 Fox 2000 Pictures/Archives du 7eme Art/Photo12 via AFP

Kineski internetski gigant, streaming servis Tencent, vratio je originalni kraj hollywoodskog filma 'Klub boraca' nakon što je cenzurirana verzija izazvala negativne reakcije, piše BBC.

Originalni završetak filma u kojem glavnu ulogu glumi Brad Pitt prikazuje scene eksplozija i žestokih borbi. Ali kineska verzija je jednostavno prikazivala poruku na ekranu u kojoj se kaže da su vlasti pobijedile i spasile stvar.

Izmjena je izazvala žestoku raspravu o cenzuriranju filmova u Kini.

Posljednja verzija na Tencentu navodno u film vraća 11 od 12 minuta koje su bile odrezane. Prema izvješću South China Morning Posta, scene koje i dalje nedostaju su one koje uključuju golotinju.

U kultnom klasiku koji je režirao David Fincher glavne uloge igraju Edward Norton koji je pripovjedač i Brad Pitt kao njegov zamišljeni alter ego Tyler Durden.

Originalni završetak filma prikazuje Nortonov lik kako ubija svoj alter ego, prije nego bombe unište zgrade u revolucionarnoj namjeri da se izmijeni društvo.

Kineska verzija filma, koja je prikazana prošlog mjeseca, izrezala je sve ove scene i umjesto toga je dano tekstualno objašnjenje da je policija osujetila planove, uhitila kriminalce i poslala Durdena u 'ludnicu'.

- Kroz naznake koje im je dao Tyler, policajci su brzo shvatili cijeli plan i uhitili sve kriminalce, uspješno spriječivši bombu da eksplodira, kaže se.

Cenzurirani kraj je bio ismijavan na internetu, a kritizirale su ga i udruge za ljudska prava i kineski gledatelji koji su ranije vidjeli piratsku verziju originalnog filma.

Chuck Palahniuk, koji je 1996. godine napisao roman po kojem je snimljen film 'Klub boraca' sarkastično je napisao na Twitteru: - Ovo je zaista odlično! U KIni svi dobiju sretan završetak!

Pisac je također na online platformi Substack napisao: - Kako neobično. Nisam imao pojma! Pravda uvijek pobjeđuje. Ništa nije nikad eksplodiralo. Fino.

Nije neuobičajeno za kineske kompanije koje prikazuju filmove da cenzuriraju sve što bi se moglo protumačiti kao politički ili kulturno osjetljivo.

U prošlogodišnjoj specijalnoj epizodi serije 'Prijatelji' kineski cenzori su napravili nekoliko rezova, a to uključuje i scene u kojima je Lady Gaga. Repertoar pop zvijezde je u većem dijelu Kine zabranjen nakon što se pjevačica susrela s Dalaj lamom, a njega kineske vlasti smatraju separatistom.

Ipak, puno je rjeđe da promijene kraj filma, a još i rjeđe da se izbačene dijelove filma ponovno vrati u film, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:29