‘SVI SMO CRVENI‘

Kinezi notorne covid potvrde koriste za suzbijanje građanskog neposluha: ‘Strpali su me u karantenu, znate zbog čega?!‘

Nekim je građanima aplikacija javila da su "crveni" - pozitivni ili možda pozitivni na covid - i zato nisu mogli ući u zgrade i hotele...

Korisnici kineskih društvenih mreža sumnjaju na to da određeni dužnosnici zloupotrebljavaju svoju moć

 LIu Jin/AFP

Sumnja se da su vlasti u kineskoj pokrajini Henan nakon prosvjeda protiv strogih epidemioloških mjera kojima se Kina bori protiv širenja koronavirusa nekim građanima pomoću zdravstvene aplikacije ograničile mogućnost kretanja iz razloga koji nemaju nikakve veze s notornim virusom, piše BBC.

Više je osoba reklo da im je naređeno da moraju ići u karantenu te da nisu mogle ući u određene zgrade te koristiti javni prijevoz.

Kineski mediji pišu da se većinom radi o klijentima četiri banke u ruralnom području Henana koji na bankomatima nisu mogli podići novac.

Banke New Oriental Country Bank of Kaifeng, Zhecheng Huanghuai Community Bank, Shangcai Huimin County Bank i Yuzhou Xin Min Sheng Village Bank u travnju su zamrznule njihovu imovinu, što je rezultiralo brojnim manjim prosvjedima i jednim velikim koji se dogodio 23. svibnja. Policija je prekinula veliki prosvjed.

Regulatorna su tijela u međuvremenu naredila da se postupci tih banaka imaju istražiti. Vjeruje se da su banke zamrznule više od 39 milijardi juana (41,76 milijardi kuna), što je direktno pogodilo stotine tisuća klijenata banaka.

Malverzacije

Regulatori su u svibnju rekli da je većinskih vlasnik spomenutih banaka, tvrtka Henan New Fortune pomoću platformi u vlasništvu trećih strana i brokera uzimala javni novac. Henan New Fortune tereti se za financijske malverzacije i nalazi se pod istragom.

Žitelji mnogih kineskih gradova pomoću zdravstvene aplikacije koja sadrži covid potvrdu ulaze u zgrade i trgovine te koriste javni prijevoz i napuštaju mjesta prebivališta. Korisnici aplikacije prije ulaska u spomenute ustanove moraju skenirati QR kod i pokazati da nisu pozitivni na covid. Ako aplikacija prilikom skeniranja pokaže da je osoba pozitivna na covid ili da se sumnja da bi mogla biti pozitivna, tada ona mora u 14-dnevnu karantenu.

Nekim je potpuno zdravim i potvrđeno neinficiranim građanima aplikacija u utorak javila da su "crveni" - pozitivni ili možda pozitivni na covid - i zato nisu mogli ući u zgrade i hotele te koristiti javni prijevoz. Nije poznato koliko je osoba "pocrvenjelo", no mediji pišu da su se u problemima našli žitelji nekoliko gradova i sela u Henanu.

Klijenti spomenute četiri banke koji su iz drugih provincija doputovali u glavni grad Henana Zhengzhou prijavili su isti problem. Jedna je osoba rekla da se njezina aplikacija zacrvenjela iako nikada nije bila u kontaktu sa zaraženom osobom i iako je na posljednjih nekoliko testiranja bila negativna na covid. Dodala je da su je nakon toga posjetili zdravstveni dužnosnici koji su joj potom naredili da ostane u svome domu. Niti u jednom joj trenutku nisu rekli zašto joj se zdravstveni status promijenio.

'Svi smo crveni'

Pogođeni ovom neugodnošću uglavnom su rođaci klijenata banaka. Jedna žena koja živi u Zhumadianu, gradu koji je od Zhengzhoua udaljen 200 kilometara, rekla je da je odvedena u obveznu karantenu čim joj se aplikacija zacrvenjela. "Nisam klijentica banke. Moj je otac položio novac u jednu od banaka i sada ga ne može povući", rekla je za BBC. "Nedavno je otišao u Zhengzhou kako bi bolje razumio situaciju. Nakon što se vratio, zdravstveni mu se status promijenio u crveni. Sad je moja cijela obitelj u karanteni. Svi smo crveni."

Jedan djelatnik Zdravstvenog vijeća Zhengzhoua potvrdio je BBC-u da su se mnogi klijenti banaka susreli s istim problemom. "Postoji takva situacija. Jedino što u ovom trenutku mogu napraviti je da se jave nadležnima kako bi zatražili promjenu statusa. Nakon što u tri dana obave dva testa na covid, njihov se status može promijeniti", rekao je djelatnik Vijeća.

Korisnici kineskih društvenih mreža sumnjaju na to da određeni dužnosnici zloupotrebljavaju svoju moć.

Popularni komentator i bivši urednik u novinama Hu Xijin rekao je da se spomenuta zdravstvena aplikacija treba koristiti samo za potrebe suzbijanja pandemije.

"Ako bilo koja pokrajina aplikaciju koristi kako bi ljudima ograničila slobodu kretanja, onda se radi o kršenju zakona koji se tiču prevencije pandemije. Uz to, narod gubi vjeru u borbu protiv virusa", rekao je Hu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:24