NE GLEDAJ GORE

Kinezi o panici zbog pada njihove rakete: ‘Što vam je, pa sve je to normalna međunarodna praksa‘

Ovo je četvrti put u posljednje dvije godine da dijelovi kineskih raketa nekontrolirano padaju na Zemlju

Lansiranje rakete Dugi marš 5B/Arhivska fotografija

 Yang Guanyu/Xinhua Via AFP

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B pali su na područje južnog Pacifika, objavila je na Twitteru američka Svemirska komanda. Točna lokacija pada krhotina rakete-nosača još nije poznata. No, jutros je zbog nekontrolirane kineske rakete vladala poprilična nervoza jer se nije znalo gdje će točno pasti.

Kako su sjeverna Španjolska i Portugal te južna Italija bile unutar potencijalne putanje rakete, jutros je nakratko bio zatvoren zračni prostor iznad sjeveroistočne španjolske regije Katalonije te su bile zatvorene zračne luke u Barceloni, Tarragoni, Reisu i na Ibizi. Ranije ovog tjedna, Filipinska svemirska agencija izdala je upozorenje javnosti kako se očekuje da će zona pada ostataka rakete biti blizu filipinskih otoka.

Raketa Dugi marš 5B (CZ-5B) poletjela je 31. listopada iz južne Kine kako bi dopremila posljednji modul kineske svemirske postaje, koja je trenutno u izgradnji. Ukupno je teška 21 tonu, no smatra se da je na Zemlju palo između pet i 10 tona krhotina rakete.

Ovo je četvrti put u posljednje dvije godine da dijelovi kineskih raketa nekontrolirano padaju na Zemlju. Dio rakete koji je u svibnju 2020. godine pao na zemlju oštetio je imovinu stanovnika dva sela u Obali Bjelokosti. Jedan je dio 2021. pao blizu Maldiva, a nekoliko je dijelova ove godine palo u ocean kod Filipina.

‘Predstavlja malu opasnost‘

Srećom, nije bilo žrtava. No, vodeći ljudi svemirske industrije osudili su kinesku praksu puštanja raketa da nekontrolirano padaju na Zemlju jer smatraju da je nepotrebno riskantna te da predstavlja prijetnju za ljudske živote i imovinu.

- Ono što želim istaknuti u vezi ovoga je da mi, svijet, ne lansiramo namjerno ovako velike stvari s namjerom da padnu bilo gdje. Nismo to radili 50 godina - rekao je za New York Times Ted Muelhaupt, konzultant Aerospace Corporation, neprofitne udruge koju većinom financira američka vlada.

Međutim, Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, danas je odbacio ideju da način na koji Kina rukuje raketama Dugi marš 5B predstavlja bilo što neobično.

- Želio bih naglasiti da je Kina uvijek provodila aktivnosti u mirnodopskom korištenju svemira u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnom praksom. Ponovni ulazak posljednjeg stupnja rakete u atmosferu je međunarodna praksa - rekao je Zhao Lijian.

Dodao je da je raketa Dugi marš 5B dizajnirana da predstavlja malu opasnost pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:54