XIJEV DOKUMENT

Kinezi objavili ključnu rezoluciju, osudili ‘obožavanje novca i ekstremni individualizam‘

Objavljeni dokument jača dominaciju predsjednika Xija Jinpinga nad partijom uoči trećeg mandata koji počinje sljedeće godine

Xi Jinping

 EyePress News/EyePress via AFP

Komunistička partija Kine osudila je u ključnoj rezoluciji objavljenoj u utorak "obožavanje novca", "ekstremni individualizam" i korupciju za koje tvrde da su se pojavili u četiri desetljeća otkako se zemlja otvorila, te pozvala na jače stranačko vodstvo i moralnu disciplinu .

Objavljeni dokument jača dominaciju predsjednika Xija Jinpinga nad partijom uoči trećeg mandata koji počinje sljedeće godine, dok ujedno izražava njegovu viziju povijesnog puta Kine.

Rezolucija o "postignućima i povijesnim iskustvima" partije od osnutka prije 100 godina donesena je na kraju četverodnevne, zatvorene sjednice Središnjeg odbora koja se održala prošlog tjedna.

Rezolucija predsjednika Xija stavlja na pijedestal poput prethodnika Mao Zedonga i Deng Xiaopinga, čiju su moć zacementirale slične rezolucije donesene 1945. i 1981. godine.

Dokument sadrži pregled kineske povijesti, od "poniženja" kasnog carstva Qinga pa sve do suvremene Kine, i nade u buduće "veliko pomlađivanje", uz naglasak da je pokretač napretka Komunistička partija.

Deng je 1978. pokrenuo reforme koje su Kinu transformirale u drugu najveću svjetsku ekonomiju. Njegova je rezolucija naglašavala važnost "kolektivnog vodstva" nakon maoističkih ekscesa Kulturne revolucije.

Međutim, predsjednik Xi, koji je stekao više moći od bilo kojeg vođe nakon Maoa, u najnovijoj rezoluciji nije isticao kolektivno vodstvo

Iako novi dokument obećava nastavak politika "reforme i otvaranja", u njemu se napominje da su se od njihovog pokretanja pojavili "pogrešni trendovi mišljenja kao što su obožavanje novca, hedonizam i ekstremni individualizam".

Rezolucija navodi i da je u reformskoj eri partija uočila koruptivne prakse i slabljenje svog vodstva.

U rješavanju ovih problema pomoći mogu strože upravljanje, jači ideološki rad i više kulturnog "samopouzdanja", stoji u dokumentu koji ističe da su u Xi eri riješeni mnogi dugoročni problemi.

Xi je pozvao na postizanje "zajedničkog prosperiteta" nastojeći smanjiti jaz u bogatstvu, i predsjedavao velikom antikorupcijskom kampanjom, kažnjavajući više od milijun dužnosnika, od niskorangiranih kadrova do potencijalnih suparnika za vodstvo Partije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:22