'DIPLOMATSKA AKCIJA'

KINEZI OPET UHVAĆENI NA DJELU Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova otkrilo javnosti što je Peking pokušao izvesti: 'Savezna vlada ih je odbila'

 
Znanstvenici u wuhanskom Institutu
 SHEPHERD ZHOU / Newscom / Profimedia

Kineski diplomati kontaktirali su dužnosnike njemačke vlade i pokušali ih poticati da daju pozitivne ocjene o postupanju Pekinga u pandemiji koronavirusa, navodi njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Njemačka vlada upoznata je s pojedinačnim kontaktima kineskih diplomata s ciljem da potaknu pozitivne javne izjave o postupanju Narodne Republike Kine u svezi koronavirusa", kaže se u pismu koje je agencija Reuters dobila u nedjelju na uvid. "Savezna vlada nije ispunila te zahtjeve", dodaje se.

Pismo ministarstva od 22. travnja poslano je zastupnici Zelenih u parlamentu Margarete Bause kao odgovor na njezino pitanje jesu li kineski diplomati kontaktirali njemačke dužnosnike kao bi ih naveli da iznose pozitivne ocjene o Kini.

O odgovoru ministarstva prvi je izvijestio list Welt am Sonntag. List je naveo da kinesko veleposlanstvo u Berlinu odbacuje izvješće kao neistinito i neodgovorno.

Veleposlanstvo u nedjelju nije bilo dostupno za komentar, a ministarstvo vanjskih poslova Kine još nije odgovorilo na zahtjev agencije Reuters za komentar.

U pismu je njemačko ministarstvo reklo da je vlada priznala napore Kine da obuzda pandemiju, posebice od 23. siječnja i bez da je to od nje Peking zatražio.

Također je navelo da je Berlin kineskoj vladi rekao da vjeruje da je u suzbijanju pandemije važna transparentnost, ne rekavši vjeruje li ili ne da je kineska vlada bila transparentna.

Ministarstvo nije navelo kada su se ti kontakti dogodili.

U petak je Reuters izvijestio da je Kina pokušala blokirati izvješće Europske unije u kojem se kaže da je Peking širio dezinformacije o pojavi koronavirusa, po četiri izvora i diplomatskoj korespondenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 19:51