DRUGI VAL

Kinezi opet uvode stroge mjere, dio Pekinga u karanteni: U svijetu više od 8 milijuna zaraženih

Pekinška skupina za prevenciju epidemije naglasila je potrebu stavljanja tržnice i susjednih četvrti pod karantenu
 Noel Celis

Kina je izvijestila u utorak o 40 novih slučajeva koronavirusa dok Peking uvodi stroge mjere kako bi suzbio novi val Covida-19 koji je krenuo s najveće tržnice u gradu.

Dvadeset i sedam novih slučajeva potvrđeno je u Pekingu, priopćile su zdravstvene vlasti.

Tržnica veća od one u Wuhanu

Napori u svrhu sprečavanja drugog vala virusa intenzivirani su nakon što je zabilježen klaster zaraza povezan s veletržnicom Xinfadi u pekinškom okrugu Fengtai u subotu.

Veletržnica Xinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je krenula pandemija Covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane.

U 29 četvrti diljem grada uvedene su stroge kontrole i 24-satni nadzor te se provjeravaju osobe koje u njih ulaze ili izlaze.

Na sastanku u ponedjeljak pekinška radna skupina za prevenciju epidemije naglasila je potrebu stavljanja tržnice i susjednih četvrti pod karantenu te praćenja i testiranja stanovnika uz izricanje zabrane "visokorizičnim" pojedincima da napuste grad. Također je istaknuta važnost nošenja zaštitne maske u javnom prijevozu, izvijestio je list Beijing Daily.

Škole i vrtići u neposrednoj blizini tržnice su zatvoreni.

Broj zaraženih koronavirusom prešao osam milijuna

Broj slučajeva koronavirusa u svijetu prešao je osam milijuna, s velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi, pokazuju podaci agencije Reuters.

Prvi je slučaj prijavljen u Kini početkom siječnja i do početka svibnja broj zaraženih je skočio na četiri milijuna. Međutim, trebalo je samo pet tjedana da se brojka udvostruči na osam milijuna slučajeva.

Globalni smrtni slučajevi iznose preko 434.000, a udvostručili su se u sedam tjedana.

Sjedinjene Države i dalje vode u svijetu s najvećim brojem infekcija, oko dva milijuna ili 25% svih prijavljenih slučajeva, te sa 116.000 smrtnih slučajeva.

Velik rast epidemije u Latinskoj Americi

Međutim, epidemija najbrže raste u Latinskoj Americi, koja sada čini 21% svih slučajeva.

Broj umrlih u Brazilu od koronavirusa porastao je na gotovo 44.000, prema podacima ministarstva zdravstva, čime je Brazil skočio na drugo mjesto, dok je zaraženih oko 900.000. Međutim, vjeruje se kako su brojke u najvećoj zemlju Južne Amerike daleko veće zbog nedostatka široko rasprostranjenog ispitivanja.

Unatoč ozbiljnosti epidemije, mnoge brazilske države i gradovi započeli su ublažavanje pravila socijalne distancije posljednjih tjedana uslijed sve jačeg umora javnosti i opetovanih zahtjeva predsjednika Jaira Bolsonara da se ekonomija pokrene.

U ponedjeljak je Mike Ryan, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije, rekao da Latinska Amerika ostaje razlog za zabrinutost.

"Brazil se ne može izdvojiti u Americi. Postoje mnoge druge države poput Meksika, Čilea i drugih, koje su imale značajan broj slučajeva i nastavljaju s porastom epidemije", rekao je.

"Opisao bih situaciju u Srednjoj i Južnoj Americi kao zabrinjavajuću."

Meksiko je prešao preko 150.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 17.580 smrtnih slučajeva.

Kina se također, bori sa ponovnom pojavom virusa. Nakon gotovo dva mjeseca bez novih infekcija, u glavnom gradu Pekingu otkriveno je više od 100 novih slučajeva.

"Kina je prošli tjedan prijavila novo izbijanje u Pekingu, nakon više od 50 dana bez ikakvih slučajeva u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva", rekao je generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:16