PREKO NOĆI

Kinezi pokušali zataškati covid-kaos u Šangaju: Državni cenzori brisali snimke panike iz žarišta

Na sad već uklonjenim videima moglo se vidjeti kako službenici u zaštitnim odijelima urlaju na ljude i tjeraju ih u ograđeni prostor
zračna luka Pudong u Šangaju
 STR/CNS/AFP

Povelik broj pozitivnih nalaza na covid-19 u šangajskoj zračnoj luci Pudong izazvao je masovna testiranja tisuća ljudi. Kineske vlasti zatražile su da kompletno osoblje u nedjelju dođe na testiranje.

Iako su službene fotografije prikazivale kako sve protječe u miru, na videozapisima koji su se pojavili na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako službenici u zaštitnim odijelima urlaju na natiskane ljude i tjeraju ih u ograničeni prostor gdje se provodilo testiranje.

Većina spornih videozapisa u međuvremenu je, vjerojatno zahvaljujući operaciji državnih cenzora koji nadziru 'kontroverzan' sadržaj na mrežama, nestala, a državni mediji nisu izvještavali o kaosu, samo su izvijestili kako je tijekom noći testirano više od 16.000 ljudi, prenosi BBC.

Prema pisanju kineskih novina Global Times, masovna testiranja započela su u nedjelju poslijepodne, nakon što je nekoliko radnika i njihovih bliskih kontakata dobilo pozitivan nalaz na koronavirus.

Šangaj je od 9. studenoga prijavio najmanje sedam lokalnih slučajeva, koji su uglavnom povezani sa spomenutom zračnom lukom, nakon što je grad punih pet mjeseci bio bez novopotvrđenih infekcija.

Kineska novinska agencija Xinhua piše kako će se svi zaposlenici sad morati redovito testirati, a oni koji rade na rizičnim radnim mjestima također će primiti cjepiva. Iako niti jedno kinesko cjepivo još nije u potpunosti odobreno, neki su, poput medicinskog osoblja, već primili dozu.

Pandemija koronavirusa započela je u Kini krajem 2019. godine, ali zemlja je strogim blokadama uspjela obuzdati infekciju. Tijekom posljednjih mjeseci imali su samo sporadična, lokalna žarišta.

Masovna testiranja jedan su od alata koje kineska vlada koristi za praćenje covida-19 - tako je u svibnju testirala 11 milijuna stanovnika Wuhana, grada u kojem je prvi put identificiran novi koronavirus.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Kini od početka pandemije iznosi nešto više od 92.000, a broj smrtnih slučajeva nešto je viši od 4700. Kina u svoj službenu statistiku ne uključuje asimptomatske slučajeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2020 00:01