AMERIČKI MEDIJI

‘Kinezi razvijaju novi, moćni supersonični dron. Primarni cilj neće mu biti Tajvan, nego - mi!‘

Kineska vojska postigla je tehnološki napredak koji bi pomogao gađati američke ratne brodove oko Tajvana i vojne baze u regiji, navodi WP

Peking je predstavio bespilotne letjelice tijekom proslave 70-godišnje uspostave Narodne Republike Kine 2019.

 Zoya Rusinova/Tass/Profimedia

Kineska vojska uskoro bi mogla imati špijunsku bespilotnu letjelicu koja može navigirati na velikim visinama i putovati tri puta brže od zvuka, procjene su američke vojske koje su procurile iz desetaka visoko povjerljivih dokumenata nacionalne obavještajne agencije putem online platforme za chat Discord.

Novi tip drona dodatno bi ojačao sposobnost Kine da provodi svoje operacije nadzora, pokazuju upozorenja iz dosad neobjavljenog dokumenta Nacionalne geoprostorno-obavještajne agencije, koji je analizirao Washington Post.

Također, u njemu se navodi da je kineska vojska postigla tehnološki napredak koji bi pomogao gađati američke ratne brodove oko Tajvana i vojne baze u regiji.

Tajni dokument sadrži satelitske snimke od 9. kolovoza koje pokazuju dvije bespilotne letjelice na raketni pogon WZ-8 u zračnoj bazi u istočnoj Kini, više od 500 kilometara udaljene od Šangaja. Dronovi bi mogli pomoći Kini u prikupljanju kartografskih podataka u stvarnom vremenu kako bi izveli strategiju raketnih napada u slučaju sukoba.

Washington Post je prenio procjene iz dokumenta prema kojima je kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) ‘‘gotovo sigurno‘‘ uspostavila svoju prvu jedinicu bespilotnih letjelica u bazi, tj. ogranku kineske vojske odgovornom za provođenje pekinških ciljeva na Tajvanu. Pregled satelitskih snimki javno dostupnih putem Google Eartha pokazuje da se kineska baza u okrugu Lu‘an, za koju se pretpostavlja da pripada gardi, višestruko proširila s 18 novih struktura sagrađenih nakon kolovoza 2020.

U ekskluzivnoj istrazi The Post je pregledao mnoštvo dodatnih tajnih dokumenata, od kojih većina nije objavljena javno. Procjenu programa WZ-8 Washington Post je dobio iz slika povjerljivih datoteka objavljenih u grupnom chatu platforme Discord, navodno od pripadnika Zračne nacionalne garde Massachusettsa.

Jack Teixeira, pripadnik navedene garde, uhićen je prošlog tjedna u istrazi o curenju stotina stranica povjerljivih vojnih obavještajnih podataka. Američko ministarstvo obrane odbilo je komentirati Washington Post, kao i ono kinesko.

Drugi dokumenti koji su podijeljeni u chatu iznose pojedinosti o kineskom špijuniranju i vojnoj modernizaciji te procjene da je Tajvan loše pripremljen za sprečavanje rane kineske zračne nadmoći. Direktor CIA-e William J. Burns rekao je da kineski čelnik Xi Jinping želi da kineska vojska zauzme Tajvan do 2027., iako to ne znači da će Xi narediti napad u to vrijeme.

Tijekom proslave 70-godišnje uspostave Narodne Republike Kine 2019., Peking je predstavio bespilotne letjelice, no analitičari ih nisu smatrali operativnima. Iz obavještajnih dokumenata koji su procurili, iščitavaju se moguće putanje leta drona, kao i dvomotornog bombardera H6-M Badger koji se koristi za njegovo lansiranje.

Ratni zrakoplov odletio bi tik uz istočnu obalu Kine prije nego što bi pustio nevidljivi dron, koji bi zatim mogao ući u tajvanski ili južnokorejski zračni prostor i letjeti tri puta brže od zvuka. Karta predviđenih ruta sugerira način na koji bi kamere i senzori drona mogli prikupljati obavještajne podatke uz Tajvan i zapadnu stranu Južne Koreje.

Prema analitičarima, primarna uporaba bespilotne letjelice neće služiti protiv Tajvana, nego protiv Sjedinjenih Država. Treba, međutim, upozoriti da Kina pokazuje spremnost i sposobnost razvijanja sustava koji će pratiti cijelu indo-pacifičku regiju.

Analitičari su za Washington Post potvrdili da Kina stvara visokotehnološke sustave za vojnu uporabu - od hipersoničnog oružja koje može koristiti bespilotne letjelice za izviđanje u protubrodske svrhe do protusatelitskog oružja kojim bi mogli pokušati zaslijepiti Sjedinjene Države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:41