ŠOKANTNO OTKRIĆE

Kinezi smislili novi način kako kontrolirati Ujgure: ‘Svežu ih za stolicu, učvrste im ruke...‘

Novinari su došli do fotografija ujgurskih zatočenika na kojima su testirali računalni sustav prepoznavanja osjećaja
Nadzorne kamere u Kini, Ilustracija
 Mehdi Chebil/Afp/Profimedia

Kineske vlasti na Ujgurima testiraju kamere koje koriste umjetnu inteligenciju (AI) za prepoznavanje osjećaja, prenosi BBC.
Britanski novinari razgovarali su s kineskim informatičarem koji im je ispričao kako na Ujgurima testiraju novi softver za prepoznavanje emocija. Procjenjuje se da kineske vlasti u "logorima za preodgoj" u provinciji Xinjiang drže zatvoreno više od milijun Ujgura, muslimanske nacionalne manjine. U Xinjiangu živi 12 milijuna Ujgura.

Kinez je pokazao novinarima BBC-a pet fotografija ujgurskih zatočenika na kojima su testirali računalni sustav prepoznavanja osjećaja. Kamere su instalirali u policijskim postajama u Xinjiangu. "Slične su detektoru laži, ali u daleko naprednijoj tehnologiji." Osumnjičenike bi zavezali za stolicu, učvrstili bi im ruke u zglobovima, kao i gležnjeve. Snimali bi ga kamerom sa sustavom za otkrivanje i analizu i najsitnijih promjena u izrazu lica. Rezultati se prikazuju u boji, tako da crvena predstavlja negativno ili anksiozno raspoloženje.

Sophie Richardson, kineska direktorica međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, ističe da je riječ o ljudima pod nadzorom, koji su pod velikim pritiskom razumljivo nervozni. Uzimati to kao pokazatelj krivnje je duboko problematično, upozorila je Richardson.

Darren Byler sa Sveučilišta u Coloradu tumači da su Ujguri pod konstantnim nadzorom, dosad nezabilježenim u ostatku svijeta. Ujgurima se uzima DNK, izlaže ih se digitalnom skeniranju, moraju imati službenu aplikaciju na mobitelu koja preuzima njihove podatke, popise kontakata i tekstualne poruke. Mobitel morate nositi, a znate da vas se preko njega prati. Ako ga ne nosite, mogu vas zatvoriti, tumači Byler.

Kineske vlasti prikupljaju veliku količinu podataka o ponašanju Ujgura. "Sustav prikuplja informacije o desecima različitih legalnih ponašanja, na primjer jeste li ušli na stražnja umjesto na prednja vrata ili točili gorivo u tuđi auto", kaže šefica kineskog ogranka HRW-a. Na ulaze u kuće Ujgura postavljaju QR kodove, kako bi znali tko bi tamo trebao biti, a tko ne, dodala je.

U Xinjiangu, tvrdi BBC, na djelu je sinergija države, koja želi veću kontrolu nad muslimanskim Ujgurima, te kineskog poduzetništva koje razvija nove tehnologije. Američka istraživačka skupina IPVM tvrdi da je više tvrtki podnijelo zahtjeve za priznavanje novih patenata za prepoznavanje lica, posebno prilagođenih za identifikaciju Ujgura.

Huawei i Kineska akademija znanosti u srpnju 2018. prijavili su patent za prepoznavanje lica na temelju njihove nacionalnosti. Lan Xue, predsjednik kineskog nacionalnog odbora za upravljanje umjetnom inteligencijom, demantira takve tvrdnje. "Izvan Kine puno je takvih optužbi. Mnoge nisu točne i nisu istinite", rekao je za BBC.

Procjenjuje se da je u Kini instalirana polovica od gotovo 800 milijuna nadzornih kamera na svijetu. Kina ima veliki broj pametnih gradova, poput Chongqinga, u kojima je AI ugrađen u temelje urbanog funkcioniranja. Hu Liu, istraživački novinar iz Chongqinga, rekao je za BBC da su vlasti u stanju potpuno nadgledati građane. "Jednom kad izađete od kuće i uđete u lift, uhvati vas kamera. Kamere su posvuda."

Kad krene nekud taksijem, taksi prijevoznik podatke prebacuje preko sustava kojem vlasti imaju pristup. Ako sjedne u kafić i nađe se s prijateljima, preko kamere u kafiću ponovo znaju njegovu lokaciju. Znalo se dogoditi da nekoga upozna, i uskoro dobije poruku: "Nemoj više viđati tu osobu". "S umjetnom inteligencijom nemamo se gdje sakriti", požalio se kineski novinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:36