ČUDO U TIBETU

Kinezi u pokrajini koja ima jedinstveni ekosustav došli do zapanjujućeg otkrića: ‘Pogledajte to stablo...‘

Nakon nekoliko dana terenskih istraživanja, potvrđeno je da čempres najviše stablo u Aziji
 Fei Maohua/Xinhua News/Profimedia/

U šumi na Tibetu pronađen je golemi čempres visine 102 metra koji svojom nevjerojatnom visinom nadvisuje čak i Kip slobode (93 metra). Ovaj čempres najviše je stablo ikad otkriveno u Aziji i drugo najviše stablo na svijetu, nakon kalifornijske obalne sekvoje koja je visoka 116 metra, piše Live Science.

Ogromni čempres u svibnju je otkrio istraživački tim pekinškog sveučilišta u autonomnoj pokrajini Tibet u Kini. Nejasno je kojoj vrsti pripada, iako su kineski mediji naveli da se radi o himalajskom ili tibetanskom čempresu. Drvo je promjera 2,9 metra prema navodima kineske publikacije People‘s Daily Online.

Prije ovog otkrića, najvišim stablom u Aziji smatrao se žuti meranti visok 101 metar, koji se nalazi u zaštićenom području Danum Valley u Sabahu u Maleziji.

image

Drugo najviše stablo na svijetu

Shao Zedong/Xinhua News/Profimedia

Autonomna regija Tibet ima jedinstveni ekosustav na koji sve više utječu klimatske promjene. Grad Nyingchi nedavno je bio u središtu borbe za zaštitu flore i faune zbog čega su istraživači Sveučilišta u Pekingu dokumentirali visoka stabla u regiji kako bi bolje razumjeli ekološku raznolikost područja.

Tim je pronašao 83 metara visoku jelku u jugozapadnoj Kini u svibnju prošle godine za koju su tad vjerovali da je najviše stablo u Kini. Ove godine su nastavili istraživanje te su pomoću dronova, lasera i radara mapirali stabla unutar područja i mjerili njihovu visinu.

Nakon nekoliko dana terenskih istraživanja, potvrđeno je da je čempres najviše stablo u Aziji. Koristeći dronove, 3D laserski skener i lidar tehnologiju, koja koristi svjetlosne zrake za mjerenje udaljenosti, napravljen je 3D model golemog stabla u realnim dimenzijama.

- Stablo je zanimljivo jer mu potporno korijenje koje nije potpuno pod zemljom. Također ima složen sustav grananja koji pruža idealnu mikroklimu i stanište za neke od ugroženih biljki i životinja na ovom području, stoji u priopćenju pekinškog sveučilišta.

Najviše stablo na svijetu je 116 metara visoka obalna sekvoja u Nacionalnom parku Redwood u Kaliforniji. Stablo za koje se procjenjuje da je staro između 600 i 800 godina dobilo je nadimak Hyperion po jednom od Titana iz grčke mitologije, a otkriveno je 2006. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:20