KRITIZIRAO PEKING

Kinezi uzvratili na Janšine najave: ‘To što radi je opasno, Tajvan je nedjeljiv dio našeg teritorija‘

Janša se u ponedjeljak u opširnom razgovoru za indijsku televiziju Doordarshan osvrnuo i na odnose Europske unije i Kine...

Janez Janša

 Kenzo Tribouillard

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je opasnim stajalište slovenskog premijera Janeza Janše da će njegova zemlja otvoriti predstavništvo na Tajvanu, te ga odbacilo, objavili su u srijedu slovenski mediji.

"Tajvan je nedjeljiv dio kineskog teritorija, a vlada Republike Kine jedina legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu", kazao je u Pekingu na konferenciji za novinare predstavnik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, dodavši da je načelo jedne Kine opće pravilo u međunarodnim odnosima i uživa univerzalan konsenzus u međunarodnoj zajednici.

"To je ujedno i politički temelj odnosa između Kine i Slovenije, te između Kine i Europe", dodao je kineski dužnosnik, prema Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA, koja prenosi da je takva namjera ocijenjena "opasnom".

Janša se u ponedjeljak u opširnom razgovoru za indijsku televiziju Doordarshan, čije su teme bile pandemija covida-19, indijsko-slovenski odnosi i događaji u indopacifičkoj regiji, osvrnuo i na odnose Europske unije i Kine, a najavio je i otvaranje predstavništva Slovenije na Tajvanu.

Između ostalog, Janša je naveo da su u tijeku razgovori Slovenije s Tajvanom o "razmjeni predstavništava" te da takva predstavništva u Tajvanu imaju i neke druge europske zemlje.

Janša je u razgovoru bio kritičan prema reakciji Pekinga, koji je već ranije oštro reagirao na odluku Litve, također članice EU-a, da otvori svoje predstavništvo u Taipeiju, te da dopusti otvaranje tajvanskog predstavništva u Vilniusu.

Slovenski premijer kritizirao je odgovor Pekinga na odnose Litve i Tajvana kao "zastrašujući" i "smiješan".

U kolovozu prošle godine Vilnius je odobrio zahtjev Tajvana da se u zemlji osnuje "tajvansko" predstavništvo, ali korištenje tog imena uvrijedilo je Peking, koji umjesto imena Tajvan preferira naziv "Taipei", što je ime glavnog grada Tajvana.

"Iskreno govoreći, velika većina zemalja članica EU održava neku vrstu predstavničkih ureda s Tajvanom. I Litva nije izuzetak", rekao je Janša u razgovoru za indijsku televiziju.

Dodao je da stalne prijetnje Kine Vilniusu, uključujući de facto zabranu većine trgovine s tamošnjim subjektima, kao i pritisak na tvrtke iz EU koje posluju s Litvom, neće odvratiti Sloveniju u njezinim planovima.

"Formalno, Europska unija podržava Litvu. Bilo kakav… pritisak na Litvu i neke druge zemlje u Europi neće koristiti kineskoj vladi", rekao je Janša. "Dobri odnosi, dobri trgovinski odnosi, zajednički su interes. Ako jedna strana pokušava naštetiti (tim) odnosima, možda bi mogli imati koristi kratkoročno, ali dugoročno svi su gubitnici", dodao je.

I Europska unija djeluje skladu s načelom jedne Kine i diplomatski ne priznaje Tajvan kao nezavisnu državu, ali s njim održava trgovačke odnose i više zemalja EU-a ima u Taipeiu trgovačka predstavništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:00